You are currently viewing 6 mítosz a változókorról – és az igazság

6 mítosz a változókorról – és az igazság

Mint a legtöbb női egészséggel kapcsolatos témáról, a menopauzáról szóló beszélgetések sem mindig voltak nyíltak és őszinték, még annyira sem, mint manapság!

A menopauza területét sokáig egyáltalán nem kutatták.

Az átfogó tanulmányok és orvosi kutatások hiánya, valamint a szakértői információkhoz való korlátozott hozzáférés miatt a nők önállóan, szóbeszédek alapján próbálták kezelni a hormonális változások mellékhatásait. Annak ellenére, hogy a menopauza az élet természetes velejárója, rengeteg tabu övezte és övezi mind a mai napig, számos mítosz kering a tünetekről és azok kezeléséről, és számos előítélettel találkozhatunk, amelyek általában a termékenységhez, a szexualitáshoz és az öregedéshez kapcsolódnak.

De nézzük a 6 legelterjedtebb klimax mítoszt és az igazságot ezek mögött.

1. „A MENOPAUZA CSAK 1-2 ÉVIG TART”

A változókori tünetektől szenvedők gyakran hallják, hogy ne aggódjanak, egy-két éven belül elmúlik. Nos, akik így gondolják, azoknak sajnos rossz hírünk van.

A menopauza hivatalosan az az időpont, amikor 12 egymást követő hónap eltelt az utolsó menstruáció óta, de ezt megelőzően, a nők átlagosan 4-5 évet töltenek perimenopauzában, tünetektől szenvedve. Néhány nő esetében a perimenopauza akár tíz évig is eltarthat és nem szabad elfeledkeznünk a posztmenopauza állapotáról sem, amikor bár már csökkenő mértékben, de még jelentkezhetnek a tünetek.

A tünetek tehát hosszú éveken keresztül jönnek- mennek, a hőhullámoktól az ízületi fájdalmakon át a migrénig széles skálán mozoghatnak, újabbak jelentkeznek vagy ugyanazok több évig fennállhatnak, változó intenzitással.

Fontos tudni, hogy ha a tünetek hamarabb kezdődnek vagy tovább tartanak, mint ahogy azt elvártuk volna, az teljesen normális! Érdemes szakértő segítséget kérni, még akkor is, ha túl fiatalnak vagy már túl idősnek gondoljunk magunkat a menopauza tüneteihez.

2.: „HA NINCSENEK HŐHULLÁMAID, NEM LEHETSZ VÁLTOZÓ KORBAN.”

A perimenopauzának és a menopauzának több mint 30, más felmérések szerint inkább 6o különböző tünete lehet.

Az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb menopauzával kapcsolatos tanulmánya szerint a nők nagy többsége összesen 5 tünetet kapcsol össze a változó korral: a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, a fáradtságot, az alvászavarokat és a rendszertelen menstruációt.

Pedig kutatások alapján sok betegség és tünet, mint például a fülzúgás, a húgyúti fertőzések, a testszag megváltozása, puffadás, hisztaminintolerancia, székrekedés, ízületi fájdalmak mind összefüggésbe hozhatók ezzel az időszakkal.

Fontos észben tartani, hogy a menopauza egyáltalán nem korlátozódik a hőhullámokra és érdemes a változó korra gondolni és segítséget kérni, ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk magunkon.

3. „TE MÉG 50 ÉVES SEM VAGY, EZ NEM LEHET MENOPAUZA”

A menopauzát hagyományosan 50+ korosztályra korlátozódó kihívásnak tekintik.

A British Menopause Society 2016-os tanulmánya megállapította, hogy az Egyesült Királyságban a menopauza átlagosan valóban az 51. év körül köszönt be a nők életébe, de a perimenopuza tünetei 40 éves kortól, sőt 100 nőből 1-nél 40 éves kora előtt jelentkezhetnek. Ezt természetesen sok tényező befolyásolhatja, de mindenképpen érdemes édesanyánkkal, nagymamánkkal beszélgetni arról, ők mikor mentek keresztül ezen az időszakon, mert az előrevetíti, hogy mire számíthatunk.

4. “A VÁLTOZÓKORBAN ÚGYIS MINDENKI MEGHÍZIK, EZ ELKERÜLHETETLEN”

A menopauza egyik legnagyobb kihívást jelentő és leggyakoribb tünete a súlygyarapodás, különösen a hasi hízás. A jó hír, hogy megfelelő táplálkozással és életmóddal testsúlyunk kordában tartható. Viszont azok a gyors, korlátozó diéták, amik a 20-as éveinkben működtek ideig-óráig, ebben az időszakban már nem fognak.

A hasi hízás, a testarányok megváltozása és a fokozatos izomvesztés a hormonális változásokkal függ össze, a hasi zsírsejtekben pedig a szervezet ösztrogént próbál termelni ellensúlyozandó a petefészkek kieső termelését. Ahhoz, hogy a túlsúlyt és annak egészségügyi következményeit elkerüljük, az egészséges táplálkozás és a kiegyensúlyozott életmód elengedhetetlen. 

Nincs olyan varázsétel vagy pirula, amely egyik napról a másikra megoldja a problémát, de a cukor és a finomított szénhidrátok elhagyásával, a megfelelő növényi és állati fehérjebevitellel, a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag zöldségek, rendszeres fogyasztásával már sokat tehetünk az egészségünkért. Mindemellett szükséges a rendszeres testmozgást is beiktatni az életünkbe, legyen az mindennapos gyaloglás, jóga vagy erősítő edzés.

 

5. „A HORMONPÓTLÁS AZ EGYETLEN MEGOLDÁS A MENOPAUZA TÜNETEINEK KEZELÉSÉRE”

A közhiedelemmel ellentétben ez sem így van. A HRT (hormonpótló terápia) hatékony lehetőség lehet sok nő számára a menopauza tüneteinek kezelésében azáltal, hogy segít pótolni kimerülő hormonjaikat.
De emellett több természetes módszer is létezik: a táplálkozás -és életmódbeli változtatásoktól, a különböző stresszkezelési módszerek elsajátításán át, a kognitív viselkedésterápiáig vagy a medencefenék tornáig. 

Ezek például hatékony megoldást jelenthetnek az alvás, a stressz és szorongás kezelésében, még az utóbbi az érzékeny hólyag vagy fájdalmas szex esetén lehet segítségünkre.

A táplálkozás terén kiemelt szerep jut a fitoösztrogéneknek, amelyek enyhe ösztrogén hatású természetes növényi vegyületek, és stimulálni tudják az ösztrogénreceptorokat, ezáltal segíthetnek bizonyos tünetek, mint például a fáradtság, az agyi köd, a hangulati problémák vagy a hőhullámok enyhítésében. Legfőbb forrásuk: lenmag, szezámmag, fermentált szója (mizo, tempeh), hüvelyesek (vajbab, fekete bab, tarkabab), csicseriborsó és az ebből készült humusz.

Sokan a hőhullámok és ízületi fájdalmak enyhüléséről számolnak be, például hidegvizes úszás vagy rendszeres jóga után. Tehát, bár a HRT bizonyos esetekben szükséges és biztonságos megoldás lehet sok nő számára, nem ez az egyetlen lehetőség.

6. „A MENOPAUZÁVAL VÉGET ÉR A NŐI LÉT”

Az egyik legnagyobb tévhit a menopauzával kapcsolatban az, hogy minden nő számára szörnyű élmény és a nőiesség, a női mivoltunk végét jelenti. Ez nem igaz!

A menopauza sok nő számára összetett, bonyolult, érzelmileg nehéz és fizikailag megterhelő élmény lehet, ezt senki nem tagadja. Bár egyes külső jegyek megváltozhatnak rajtad, és átmenetileg kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, a menopauza alapvetően nem fogja megváltoztatni azt, aki vagy: NŐ.
A változások pedig lehetőséget adnak, hogy egy más dimenzióban élhesd meg a nőiességedet, még jobban kiteljesedj – ha te magad is úgy akarod.

Doma Ági helloklimax táplálkozási szakértő

A cikk szerzője:

Doma Ági

táplálkozásterapeuta
okleveles táplálkozási tanácsadó