You are currently viewing A stressz, a hangulatingadozások megjelenése és kezelésük lehetőségei változókorban

A stressz, a hangulatingadozások megjelenése és kezelésük lehetőségei változókorban

A nők életének változókori szakaszát számos kihívás jellemzi. A fizikai tünetek és változások mellett a nők többsége szorongásról, hangulati ingadozásokról, általános lelki instabilitásról számol be.
A hőhullámok, a hajhullás és más testi tünetek mellett a nyomasztó érzelmi állapotok is komoly próbatételként nehezednek ránk, nőkre.

A klimaxos nők gyakran olyan változásokat tapasztalnak, mintha újra tinédzser korban lennének: időnként a fellegekben járnak, kicsattannak a jókedvtől és új célokról mesélnek óriási tűzzel.

Máskor egy váratlan apróság miatt is úgy érzik, kihúzták lábuk alól a talajt és zokognak, elveszettnek érzik magukat vagy dühösen tombolnak és fel tudnának robbanni az idegességtől.

Mitől bolondul meg az idegrendszerünk menopauza idején?

Az instabil lelkiállapotért nagyrészt a hormonok felelősek. Az ösztrogén hormon nemcsak a testi folyamatokat, hanem az érzelmi állapotot is nagyban befolyásolja.

Az ingadozó hormonszint, hasonlóan ingadozó és kiszámíthatatlan lelki tünetekben is megmutatkozik.

Talán te is tudod, hogy a stressz, a szorongás és a kimerültség erőteljesen befolyásolják az ösztrogénháztartást, így a stressz kezelése kiemelkedően fontos a klimax időszakában.

Mit tegyél, ha úgy érzed, hogy felrobbansz a feszültségtől?

Mivel az ösztrogén felerősíti az érzelmeket és aktiválja a központi idegrendszert, ezért ebben az érzékeny időszakban az érzelmi világ célzott felmérése és tudatos kezelése elengedhetetlen.

Ilyen esetekben a tudatosan elsajátított, érzelmi stabilitásba visszarántó gyakorlatok óriási jelentőséggel bírnak, hiszen az adott pillanatban jelentkező tüneteket azonnal sikeresen kezelhetjük, ezáltal megváltoztathatjuk az események irányát.

A csapásként megélt állapotból kiléphetsz, sikert kovácsolhatsz és ez sokszor sorsdöntő lehet.

A kimerültség és dekoncentráltság is gyakran jelentkező klimaxos tünet

Sok nő panaszkodik arról, hogy indokolatlanul kimerültnek és dekoncentráltnak érzi magát, valamint az élet több területén is bizonytalanságokkal találja szemben magát.

Gyakoriak a párkapcsolati problémák, a munkával kapcsolatos félelmek, és sokan haszontalannak érzik magukat.

Gyakorlatokkal a koncentráció fokozásáért

Naponta tapasztalom, hogy a célzott és személyre szabott koncentráció fejlesztő gyakorlatokkal nem csak a hatékonyságunkat, hanem az önbizalmunkat is jelentősen növelhetjük.

Ahhoz, hogy személyre szabottan lehessen segítséget nyújtani a nőknek a stressz és a szorongás leküzdésében, illetve a koncentráció javításában, komplex megközelítésre van szükség. Fontosak a megélések, az apróságnak tűnő részletek is, mert az egyéni jellemzők feltárásával találjuk meg a gyakorlati megoldásokat az elakadásokra.

Milyen eredményeket érhetünk el a stressz kezelésében?

Nincs generális megoldás. Abban hiszek, hogy komplex megközelítéssel, precíz figyelemmel a részletekre és az egyéni karakter jellemzőkre, megtaláljuk a megoldásokat a klimaxos tünetek enyhítésére, megszüntetésére.

A helloklimax programban személyre szabott segítséget kapsz az érzelmi kihívások megoldására és a tudatos stresszoldási gyakorlatok elsajátításához. Ha beépíted őket a napi rutinodba, az életminőséged emelő, kiegyensúlyozott élet lehet az eredménye.

 

A cikk szerzője:

Mezei Bea

mentális tréner
stresszkezelés és érzelmi intelligencia fejlesztés