You are currently viewing A változókori depresszió: Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

A változókori depresszió: Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

A változókor minden nő számára egy természetes életszakasz, amely azonban nem mindig könnyű időszak. Az úgynevezett változókori depresszió a menopauza egyik igen súlyos következménye lehet. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a változókori depresszió okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

A változókori depresszió okai

A klimax depresszió az ösztrogénszint hirtelen csökkenésével, a hormonális változásokkal és a női test fizikai változásaival hozható összefüggésbe. Emellett a korai változókor is növelheti a kockázatot, amikor a változókor a vártnál korábban következik be.

 • Hormonális változások: A változókor során a női szervezetben az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje jelentősen ingadozhat. Ez hatással lehet a hangulatra, és depressziót válthat ki.
 • Életmód és egyéb tényezők: A korai változókor, a stresszes életmód, a krónikus egészségügyi problémák és a genetikai hajlam is befolyásolhatja a változókori depresszió kialakulását.

A változókori depresszió tünetei

A változókori depresszió tünetei - helloklimax.hu

A változókori depresszió tünetei hasonlóak lehetnek a hagyományos depresszió jeleihez, de egyesesetekben specifikusabbak lehetnek. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

Érzelmi tünetek

 • Krónikus szomorúság: A változókori depresszióban szenvedő nők gyakran érzik úgy, hogy a szomorúság vagy reménytelenség érzése sosem múlik el.
 • Szorongás: Az aggodalom és a feszültség fokozódása is jellemző lehet.

Fizikai tünetek

 • Fáradtság és energiahiány: A változókorban lévő nők gyakran érzik úgy, hogy már nincs erejük a mindennapi tevékenységekhez, fáradékonyabbak.
 • Alvászavarok: Az elalvási nehézségek vagy a éjszakai ébredések is gyakoriak lehetnek.

Magatartási tünetek

Érdeklődés elvesztése: A változókorban lévő nők érdeklődése csökkenhet az olyan tevékenységek iránt, amelyeket korábban élveztek.

Változókori depresszió kezelése

A változókori depresszió kezelése a tünetek súlyosságától és az egyéni helyzettől függően változhat. Néhány gyakori kezelési lehetőség:

Gyógyszeres kezelés

 • Antidepresszánsok: Ezek a gyógyszerek segíthetnek az agy neurotranszmitter-szintjének normalizálásában, ami javíthatja a hangulatot. Azonban fontos, hogy ezt a kezelési lehetőséget csak orvos javaslatára és orvosi kontroll alatt szabad alkalmazni, ugyanis kockázatos lehet. 
 • Hormonpótló terápia: Néhány esetben az ösztrogén vagy más hormonok pótlása is segíthet. De ennél a lehetőségnél is gondos orvosi felügyeletre és mérlegelésre van szükség, mivel bizonyos kockázatokkal is járhat.

Terápiás kezelések

 • Kognitív viselkedésterápia: A kognitív viselkedésterápia (KVT) segíthet a betegeknek új módon gondolkodni és viselkedni, hogy jobban kezeljék a depressziót.
 • Csoportterápia: A csoportterápia a változókorú nők számára támogató közösséget kínálhat, ahol megoszthatják tapasztalataikat.

Életmód-változások

 • Egészséges étrend: Az egészséges étrend, különösen az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, javíthatják a hangulatot.
 • Testmozgás: A rendszeres testmozgás, például a jóga vagy a séta, javíthatja az általános jóllétet és segíthet a depresszió kezelésében.
 • Stresszkezelési technikák: A meditáció, a mélylégzés vagy a relaxációs gyakorlatok is hasznosak lehetnek.

A változókori depresszió komoly egészségügyi probléma lehet, de megfelelő kezeléssel enyhíthető vagy akár teljesen megszüntethető. Ha úgy érzed, hogy a változókori depresszió tüneteit tapasztalod, fordulj orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.