You are currently viewing A változókori hajhullás okai, tünetei és kezelési lehetőségei

A változókori hajhullás okai, tünetei és kezelési lehetőségei

Sok nő számára jelent kihívást a hajhullás a változókor idején. A hajhullás gyakran a perimenopauza időszakában jelentkező csalódást keltő tünet, hiszen a haj elengedhetetlenül kapcsolódik a nőiességhez. Sajnos idővel még a legszebb és legdúsabb női hajkorona is elveszti varázsát. A haj minősége megváltozik, vékonyabbá válik, elveszíti ragyogását és töredezetté válhat. Ez a változás általában lassan történik, és nem feltétlenül vehető észre egyik napról a másikra. Bár nem betegségre utal, azért ijesztő lehet, amikor több haj marad a fésűben vagy a párnán.

A változókorban bekövetkező hajhullás a nők körülbelül 50%-át érinti. Az ösztrogén hormon szintjének csökkenése a változókorban hozzájárulhat a hajhulláshoz. Az ösztrogén ugyanis segíti a haj növekedését és vastagságát, ezért annak csökkenése gyengébb, ritkább hajnövekedést eredményezhet.

Ha te is a 40-es éveid után jársz és hajhullást és a haj szerkezetének gyengülését észleled, akkor bizony jogosan gyanakodhatsz, hogy változókori hajhullásról van szó. 

A változókori hajhullás okai

Az életkor előrehaladtával a szervezetünkben lassulnak a sejtosztódás-, tápanyag felszívódás- és a vérkeringés folyamatai, amelyek befolyásolják a fejbőr vérellátását is. Ez az idővel járó folyamat növelheti a hajhullás tünetét megjelenítő betegségek kockázatát

A változókori hajhullás különböző okokra vezethető vissza. 

 • Hormonális változások: A változókorban bekövetkező hormonális változások, különösen az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenése, befolyásolhatják a haj növekedését és egészségét. A változókorban bekövetkező hormonális változások a hajhullás jelenségét okozhatják.
 • Életkor változás: Az életkor változásának természetes folyamata is hozzájárulhat a hajhulláshoz. Az idő múlásával a hajszálak vékonnyá és gyengévé válhatnak, ami a hajhullás gyakoriságának és mennyiségének növekedéséhez vezethet.
 • Genetikai tényezők: A genetika is szerepet játszhat a menopauzás hajhullásban. Ha a családodban előfordult kopaszodás vagy hajhullás, akkor nagyobb esélyed van arra, hogy a változókorban is tapasztalj hajhullást.
 • Stressz és életmód: A stressz, az életmód és a táplálkozás is befolyásolhatják a haj egészségét. A magas stressz szint, az alváshiány, az egészségtelen táplálkozás, a vitaminhiány és a dohányzás negatívan befolyásolhatják a haj növekedését és a haj minőségét.

Fontos megjegyezni, hogy a változókori hajhullás általában nem vezet tartós kopaszodáshoz, és a haj természetes újranövekedése folytatódik.

A klimaxos hajhullás leggyakoribb tünetei 

A klimaxos hajhullás tünetei - helloklimax.hu

A változókori hajhullás számos tünettel járhat. A következőkben bemutatjuk a leggyakoribb jeleket.

 • Hajhullás nagy csomókban: A nagy csomókban történő hajhullás az egyik legnyilvánvalóbb tünet. A hajszálak gyengülhetnek, vékonyabbá válhatnak és több haj maradhat a fésűn, a párnán vagy a fürdőszobában. A hajhullás lehet fokozatos vagy időszakosan jelentkező.
 • Nagy mennyiségű hajhullás hajmosáskor: A változókorban tapasztalható nagy mennyiségű hajhullás hajmosáskor szintén egy gyakori tünet lehet. Változókorban gyakran észrevehető, hogy jelentős mennyiségű haj marad a kezünkben vagy a lefolyóban. 
 • Ritkább hajnövekedés: A változókorban a haj növekedési ciklusa megváltozhat. A hajnövekedés lassabb lehet, és a hajszálak vékonyabbá, gyengébbé válhatnak.
 • Hajminőség változása: A haj minősége is megváltozhat a változókorban. A haj szárazabb, fakóbb, töredezettebb lehet és kevésbé rugalmassá válhat. Előfordulhat, hogy a haj elveszti az egészséges fényét és élettelenné válik.
 • Viszketés vagy érzékenység a fejbőrön: Néhány nő észlelheti, hogy a fejbőre érzékenyebbé válik a változókorban. Viszketés, irritáció vagy égő érzés jelentkezhet a fejbőrön.

A változókori hajhullás tünetei egyénenként változhatnak, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket.

A változókori hajhullás kezelése

A hajhullás csökkentése érdekében már az egyszerű módszerek is hatékonyak lehetnek. Ezek a módszerek általában segítenek csökkenteni a hajhullás intenzitását és javítani a haj minőségét. Bár nincs egyetlen, mindenki számára hatékony módszer a változókori hajhullás megállítására, mindannyiunk számára elérhető lehetőség az egészséges életmód kialakítása.

A változókori hajhullás ellen számos lehetőség létezik. Itt van néhány hatékony kezelési lehetőség:

 • Hormonpótló terápia: Az ösztrogén és progeszteron hormonok pótlása a változókorban csökkentheti a hajhullás intenzitását és javíthatja a haj minőségét. Ez a terápia orvosi felügyelet mellett történik, és az orvos ajánlásainak megfelelően alkalmazzák.
 • Vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitele: Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, például a biotin, cink és vas, segíthetnek támogatni a haj növekedését és egészségét.
 • Kozmetikai kezelések: Számos kozmetikai kezelés elérhető a hajhullás kezelésére és a haj egészségének javítására. Példák erre a fejbőrmasszázs, a hajstimuláló készítmények, a hajserkentő kezelések, a mezoterápia vagy a lézeres kezelések. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeknek a kezeléseknek a hatékonysága egyénenként változhat, és mindig ajánlott konzultálni egy szakemberrel, mielőtt bármelyiket igénybe vennéd.
 • Egészséges életmód: A megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés kulcsfontosságú szerepet játszik a haj egészségének megőrzésében. A stresszkezeléshez kipróbálhatsz relaxációs technikákat, meditációt vagy jóga gyakorlatokat.
 • Hővédelem és megfelelő hajápolás: A haj megfelelő ápolása és védelme is fontos a hajhullás csökkentése érdekében. Kerüld a hajformázó eszközök túlzott használatát, mint például hajszárító, hajsütővas vagy hajvasaló, és használj hővédelmet nyújtó termékeket. Válassz olyan hajápoló termékeket is, amelyek megfelelően hidratálják és táplálják a hajat.

Fontos megjegyezni, hogy minden esetben érdemes konzultálnod orvossal, bőrgyógyásszal vagy hajspecialistával, hogy meghatározhassák a legmegfelelőbb kezelési módszert a változókori hajhullás kezelésére, figyelembe véve az egyéni körülményeidet és egészségi állapotodat.