You are currently viewing Beszéljünk nyíltan a változókori hormonkezelésről!

Beszéljünk nyíltan a változókori hormonkezelésről!

A legtöbb nő rettegve féli a hormonkezelést, mások visszanyert fiatalságuk és nőiességük újraéledését köszönik neki. Amit tényként tudunk, hogy Magyarországon jelenleg a rászoruló klimaxos nők 3 százaléka (Forrás dr. László Ádám professzor, a Magyar Menopausa Társaság volt elnöke) sem kapja meg a megfelelő kezelést. Olyan elrettentő szám, hogy alig hihető.

Miután és is érintett vagyok a klimaxban, számos tapasztalat birtokában beszélgetek dr. Ádám Zoltán főorvossal, a menopauza témakörének nemzetközi hírű szakértőjével, akinek a saját történetemet tudom példaként felhozni.

A nőgyógyászom azzal hárította el, hogy tovább lépjünk a hormonkezelés lehetőségeinek megbeszélésében, hogy az emlődaganatok számának növekedését hozta fel érvként. Miután az én családi anamnézisemben volt emlődaganatos megbetegedés, első körben azonnal nemet mondtam a hormonkezelésre. Akkor is voltak és azóta is vannak kételyeim, hogy mi lett volna a helyes döntés.

Igen, ez a részletek ismeretének hiányára utaló helyzet. Ezért tartom nagyon fontosnak mindenkiben tudatosítani, hogy a megfelelő módon, megfelelő ideig adagolt, megfelelő készítmény, rendszeres ellenőrzés mellett alkalmazva nem növeli a mellékhatások lehetőségét.


Olyan orvosi véleménnyel is találkoztam, hogy alkalmazkodik a szervezet a hormonhiányos állapothoz, „átáll”, csak idő kérdése, ezért nem kell vele foglalkozni. Megszokhatja a szervezet és idomulhat a változásokhoz anélkül, hogy különösebb károsodás érné?

Ez sajnos így nem igaz. Megszokni nem lehet, legfeljebb arról van szó, hogy nem okoz súlyos tüneteket. Van, aki úgy siklik át ezen a korszakon, hogy semmi panasza sincs, sőt, nagyon jól érzi magát, mert megszűnik a kellemetlenségekkel járó menstruáció, megszűnik a fogamzásgátlás drága és időnként esetlen megoldása. Csak az a probléma, hogy legfeljebb a hölgyek egynegyede reagál tünetek nélkül a klimaxra. A háromnegyedében panaszt okoz súlyosabb és kevésbé súlyos mértékben.

Kimondhatjuk, ha olyan tünetegyüttes jelentkezik, amelyekről önök úgy ítélik meg, hogy kezelést igényel, akkor a hormonkezelés az egyetlen lehetséges megoldás?

Ha a tünetek súlyosak, és a kezelésnek nincsen semmiyen ellenjavallata, akkor azt gondolom, igen.

Milyen tünetegyüttes fennállása esetén kell mérlegelni egy nőnek, hogy esetleg hormonkezelést fognak javasolni számára?

Az első csoportba a vásó motoros tünetek tartoznak: hőhullám, alvászavar, kipirulás, szívdobogás érzés.

A második csoportba a pszichés tüneteket sorolom: hangulatlabilitás, memóriazavarok, kognitív funkciók romlása, orgazmuskészség csökkenése.

A harmadik nagy kör pedig a szöveti atrófiával kapcsolatos jelenségek, melyek a vízvesztéssel és a szövetek kollagéntartalmának elvesztésével kapcsolatosak. Ilyenek például a könnyelválasztás csökkenése, a bőr ráncosodása, a hajhullás, a nemi szervek bőrének és nyálkahártyájának törékennyé és sérülékennyé válása. Ez egyértelműen a tüszőhormon hiányának a következménye.

Hogyan képzeljem el a hormonkészítményeket? Többféle van, személyre-tünetre tudják szabni a hormon típusát és a kezelés fajtáját, vagy egységesen mindenki ugyanazt kapja?

Többféle megoldás létezik. Vannak hüvelyi adagolású készítmények és vannak tapaszok. Manapság leginkább a bőrön át hatókat javasoljuk, ilyenek a gél, a spray és a tapaszok. Létezik egy nagyon kiváló spray, ami tüszőhormont tartalmaz. Be lehet vinni a méhbe egy úgynevezett spirállal a sárgatest hormont, vannak injekciók és tabletták.

Mi dönti el, hogy melyik típusú kezelést javasolják?

Az egyéni vizsgálati eredmények, a fennálló problémák típusa és mértéke alapján teszünk javaslatot. De nem csak a kezelés típusára, hanem időtartamára is egy úgynevezett individuális terápiát állítunk fel. Kontrollként évente javasolt a vizsgálatok ismétlése, beleértve a nőgyógyászati rákszűrést is. Jelenti a mammográfiát, a csontritkulás mérést, laborvizsgálatokat, testsúlykontrollt, vérnyomásmérést.

Milyen változásokat hoz a nők életében a hormonkezelés?

Hát, akik elkezdték és bevált a számukra, azok áldják azt a napot, amikor elkezdték és nem lehet őket lebeszélni sem róla. Még akkor is nehéz, amikor már az abbahagyás felé haladunk.

Nagyjából milyen kifutási idővel lehet számolni egy hormonkezelésnél?

Minimum és maximum 5 év. A szakma álláspontja az, hogy az ennél hosszabb kezelés egyéni döntést igényel. A hölgyek egyéni igénye és hozzáállása is befolyásolja a kezelés kimenetelét.

Nem fordulhat elő, hogy kitolódik a klimax ideje, mert eltolja a hormonkezelés? Abbahagyáskor pedig kezdődik minden elölről?

A hormonpótló kezelés nem tolja ki a változókor idejét. 60 éves kor felett, a mellékhatások kockázatának valamelyes növekedése miatt már nem szívesen ajánljuk a hormonterápiát. Ha a panaszok visszatérnek, és a páciens szeretné folytatni a kezelést, akkor ez a haszon-hátrány arány gondos és egyénre szabott mérlegelése után lehetséges.

Vannak olyan statisztikák, melyekből kiderül, hogyha kezelték volna a menopauzában komolyan érintett nőket, akkor milyen százalékban lehetett volna elkerülni egy kritikus betegséget?

Vannak ilyen adatok. Komoly statisztikák és tanulmányok bizonyítják, hogy akinél megfelelő tüszőhormon-kezelés zajlott, annál szignifikánsan kevesebb koronaira-betegség, lényegesen kevesebb vastagbél és végbélrák fordul elő. Az Alzheimer kórról még zajlik a vita, jelen tudásunk szerint a -menopauza kezdetéhez viszonyított, azaz a menopauza után 10 éven belül kezdett- korai hormonkezelés némileg csökkenti, a késői szakaszban megkezdett kezelés némileg növelheti az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.

Azt gondolom, hogy alapos kivizsgálás és tanácsadások sorozata vihet oda, hogy elgondolkodj azon, vállalod- e a hormonkezelést. Egy dologtól óvakodj, még pedig attól, hogy mások által javasolt termékeket próbálgass magadon és eltekints attól, hogy megtaláld a tünetek mögött rejlő okokat.

Ha a családtagjaidat nem tekinted kísérleti nyúlnak, magadat se tekintsd annak.