You are currently viewing Már kávét sem ihatok? – avagy a változókori táplálkozás buktatói

Már kávét sem ihatok? – avagy a változókori táplálkozás buktatói

Gondoltad volna, hogy a kávé az egyik legtöbbet fogyasztott és vásárolt árucikk a világon?

Nem régiben készült egy felmérés az Egyesült Államokban, amelyben arról kérdezték meg az embereket, mi jut eszükbe, milyen kép jelenik a szemük előtt, ha a kávé szót hallják. Több ezer válasz érkezett, a leggyakoribbak ezek voltak:

  • Reggel a frissen főtt kávé illatára ébredni
  • Egy habos cappuccino a kedvenc kávézómban egy napsütéses vasárnap
  • Kávészünet munka közben
  • Csevegés a barátnőimmel
  • Egyszerűen imádom az ízét

Neked is ismerősek ezek a kávézással kapcsolatos, érzelmes képek?

Sokféle ok miatt és még többféle formában fogyasztunk kávét, és szinte minden egyes menopauza konzultáción szóba kerül, hogy szabad-e kávét inni vagy inkább nem ajánlott a perimenopauzában? Ha nem ajánlott, akkor miért nem?

Lehet, hogy a napi kávém elfogyasztása befolyásolja a változókori tüneteimet?

A válaszom ilyenkor az, hogy attól függ. A kávéra és annak koffeintartalmára ugyanis nagyon különbözőképpen reagálhatunk, amely függ genetikánktól, életmódunktól, táplálkozásunktól és egyéb egészségügyi kihívásainktól, de még a hormontartalmú gyógyszerek és a menstruációs ciklusunk is befolyásolhatja a koffein testünkre gyakorolt hatását.

De nézzük először mit mond a tudomány a kávéról.

A koffein egy stimuláns hatású pszichoaktív anyag, amely a központi idegrendszerre hat: gátolja, hogy az adenozin nevű neurotranszmitter kifejtse nyugtató, álmosító hatását, és ezzel egyidejűleg kiváltja az adrenalin és a kortizol felszabadulását a mellékvesékből, amelyek a stresszreakcióban részt vevő és fokozott energiát biztosító hormonok.

  • Javítja a fizikai és szellemi teljesítményt, éberré tesz, csökkenti a fáradtságérzetet, fokozza a koncentrációt. (ezek alapvetően jól is jönnének a menopauza időszakában, nem?)
  • A kutatási eredmények arra is rámutatnak, hogy a koffein kissé felpörgeti az anyagcserét, látszólag segít a zsírégetésben.
  • Antioxidánsokban, polifenolokban gazdag (bár ezek más zöldségben és gyümölcsben is megtalálhatók, mégpedig a kávé koffeintartalmához való hozzászokás kockázata nélkül)

De vannak a kávézásnak negatív hatásai is a szervezetünkre, amelyek a menopauza időszakában egyáltalán nem kívánatosak:

  • Megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ronthatja az alvás minőségét. A délután elfogyasztott kávé mindenképpen negatívan hat az éjszakai alvásra és minél több kávét iszunk a nap folyamán, annál nagyobb az esély az alvászavarok kialakulására.
  • Hosszú ideig (6-7 órán át) a szervezetben marad, és hatással lehet az energiaegyensúlyra, a hangulatra és a koncentrációra
  • A változókori hőhullámokat és egyéb vazomotors tüneteket kifejezetten ronthatja az arra érzékenyeknél
  • Vérnyomásemelő hatása van, erős szívdobogást és remegést okozhat
  • Felgyorsítja a bőr öregedését, csökkenti a bőr feszességét és rugalmasságát is.
  • Extra terhet ró a mellékvesénkre, amik egészséges működése a menopauza időszakában kiemelten fontos, hiszen részben átveszi a kimerült petefészkek hormontermelő funckióját, amit a stresszes életünkkel és helytelen táplálkozásunkkal már amúgy is kimerítünk.
  • Hosszú távú és rendszeres fogyasztása növeli a stresszt és a szorongást
  • Gyorsíthatja a csontritkulás folyamatát, mivel akadályozza bizonyos ásványi anyagok felszívódását és fokozza mások kiürülését pl. kalcium, magnézium, vas
  • Irritálhatja a bélfalat, súlyosbíthatja az emésztési problémákat, rontia a reflux állapotát
  • Enyhe vízhajtó hatású, tehát folyadékot von el a szervezettől, dehidratáltsághoz vezethet. Különösen érdemes erre a reggeli kávézásnál gondolni, hiszen az éjszakai alvás után testünk amúgy is folyadékhiányos állapotban van és ha azt gondoljuk, egy nagy adag kávéval javíthatunk a helyzeten, akkor tévedésben vagyunk.
  • A kávé a legszennyezettebb növények közé tartozik, kávészedés, szárítás, csomagolás közben gyakran penész- és egyéb gombákkal szennyeződik.

Azonban, hogy kinél melyik hatás és milyen mértékben érvényesül, az egyéni érzékenység kérdése, amely a hormonális változásokkal szintén változhat. Nem ritka, hogy aki a 20-as, 30-as éveiben gond nélkül megivott 4-5 kávét, a perimenopauza időszakában azt fogja tapasztalni, hogy napi egy kávé is erős szívdobogást vagy emésztési panaszt okoz.

A kávé önmagában is emeli a vércukorszintet, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az is számít, mivel isszuk a kávét: a hozzáadott cukor, tej, növényi tej észrevétlenül megnöveli a kalóriabevitelünket és könnyen felültet a „vércukor hullámvasútra”. De erről egy következő posztban olvashattok majd.

Vannak bizonyos állapotok, amikor mindenképpen javasolt teljes mértékben elkerülni a kávéfogyasztást, pl. pajzsmirigy alulműködés, mellékvese gyengeség, magas vérnyomás, szorongásos, depressziós tünetek esetén, ha alvás- vagy emésztőrendszeri vagy éppen hisztaminproblémáink vannak.

Változókori tüneteid miatt szeretnéd elhagyni a kávét, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?

Ha magadra ismertél, és úgy gondolod érdemes lenne csökkenteni vagy elhagyni a kávét a mindennapjaidból, először is kérdezd meg magad, miért fogyasztod?

  • Fáradtság miatt? Figyeld meg az alvási szokásaidat, az energiafelhasználásodat és próbálj ezen is változtatni.
  • Élénkítő hatás kedvéért? Próbáld ki a citromos vizet egy csipet Himalája sóval.
  • Munka közbeni rituálé? Próbáld ki a gyógynövényes teákat az „aranyteát”, a kurkuma lattét vagy növényi tejet, csipetnyi fahéjjal, chai fűszerekkel.

Ha csak a koffein/stimuláns csökkentése a cél, akkor a koffeinmentes kávé jó alternatívának tűnhet, bár a kávé a koffein mellett teobromint és teofillint is tartalmaz, tehát még ha a koffein kevesebb is, a másik két stimuláns még mindig jelen van. Sajnos gyakran vegyi anyagokat használnak a koffein eltávolítására, így a koffeinmentes italok rendszeres fogyasztása nem ajánlott, mivel az a célod, hogy csökkentsd a szervezeted toxikus terhelését miközben életed ezen szakaszán mész keresztül.

Ha valaki erősen koffein függő, a hirtelen megvonás okozhat kellemetlen tüneteket, pl. fejfájás, ingerlékenység, bár ezek 2-4 napon belül rendszerint megszűnnek. De ilyen esetben jól jöhet átmenetileg a zöld tea, amely bár tartalmaz koffeint, de sokkal kevesebbet, mint a kávé.

Ha más koffeintartalmú italokat (fekete és zöld tea, energiaitalok, kakaó, kóla stb.) fogyasztasz, ne feledd, hogy azok szintén koffeint tartalmaznak és a hatás összeadódik!

Kiváló kávézási alternatíva menopauzában

Ha még ezek után sem szeretnél lemondani a kávézásról, ajánlom a Nutrikávét, mert az összetevői – magnézium, gyógygombák, myo-inozitol és rostok- képesek részben a kávé fentebb említett negatív hatásait ellensúlyozni és szervezetünket értékes tápanyagokkal ellátni (ha egyéb gyógyszereket, táplálékkiegészítőket is szedsz és bármilyen egészségügyi kihívással küzdesz, ellenőrizd, hogy az összetevői alkalmasak-e számodra).

A lejobb tanács, amit adhatok a kávézással kapcsolatban akkor, ha menopauza előtt állsz, vagy már túl vagy rajta:

A kávéfogyasztást változókorban  nem  javaslom, de ha te azon szerencsések közé tartozol, akiknél a fenti egészségügyi problémák nem állnak fenn és nem érzed, hogy a szervezetedre negatív hatást gyakorolna, akkor mértékkel élvezheted a kávét, de ne váljon szokásoddá a folyamatos kávéfogyasztás, mert a koffein függőséget okoz!

A cikk szerzője:

doma ágnes

táplálkozásterapeuta
funkcionális táplálkozási tanácsadó