You are currently viewing Menopauza ide, klimax oda, igenis értékes vagy a munkahelyeden!

Menopauza ide, klimax oda, igenis értékes vagy a munkahelyeden!

A modern munkaerőpiac folyamatosan változik és alkalmazkodik az új kihívásokhoz. Az egyik kihívás, amellyel szembe kell nézniük a munkaadóknak, az életkor változásával összefüggő kérdések. Sok vállalat még mindig alul értékeli a 45 év feletti nők potenciálját és képességeit. Ebben az írásunkban a munkahelyi HR vezetőkhöz is szólunk. Megmutatjuk, hogy miért kell értékes munkaerőnek tekinteni a változókorban lévő nőket, és milyen lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy bent tartsátok őket a munka világában, csökkentve ezzel minden cég rémlámát, a magas fluktuációt, és vonzó munkakörnyezetet teremtsenek számukra.

Értékes kompetenciák és tapasztalatok halmozódnak fel a változókorban lévő nőknél

A 45 év feletti nők hatalmas mennyiségű kompetenciával és tapasztalattal rendelkeznek, amelyek értékes erőforrásként szolgálhatnak a munkaadók számára. Íme néhány a fontosabbak közül:

Tapasztalat: A 45 év feletti nők rendelkezhetnek azokkal a szakmai tapasztalatokkal, amelyeket az ágazatukban és a munkakörükben szereztek. Ezek a tapasztalatok nélkülözhetetlenek a munkacélok teljesítésében és erős hozzáadott értéket képviselhetnek a szervezet fejlődésében.

Stabilitás és ellenálló képesség: A menopauza komoly egészségügyi kihívásokkal járhat, ezért a nők számára az ellenállóképességük növelését és a rugalmasságuk fejlesztését igényelheti. Ezt a fajta rezilienciát jól tudják integrálni a napi munkavégzési rutinba is. 
Az életük különböző területein megszerzett tapasztalatok, például családi és személyes élet, segíthetnek abban, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt és a változásokat, ami hasznos lehet a munkahelyi kooperációban és a konfliktusok megoldásában is.

Kommunikációs és mentoráló képességek: A tapasztalt nők gyakran kiváló kommunikációs és mentoráló képességekkel rendelkeznek. Segíthetnek a fiatalabb generációk irányításában, mentorálásban és inspirálásban, ami hozzájárulhat a vállalat fejlődéséhez és a tehetségek megtartásához.

Ne válj meg a menopauzában lévő kollégáktól, inkább fedezd fel a bennük rejlő potenciált!

Kis odafigyeléssel lehet a pályaelhagyóból lojális kolléga, hiszen a magas fluktuáció elkerülése és a 45 év feletti nők bevonzása érdekében számos remek ötletet lehet bevetni, nézzünk erre is néhány példát.

Rugalmas munkaidő és otthoni munkavégzési lehetőségek: A rugalmas munkavégzés lehetőségének biztosítása segít a nőknek a menopauza tüneteivel való küzdelemben. A rugalmas munkaidő és az otthoni munkavégzési lehetőségek lehetővé teszik számukra a testi és lelki egyensúly könnyebb megteremtését, tipikus win-win helyzet, mindenki csak nyer vele.

Karrierfejlesztés és mentorálás: Támogassátok a 45 év feletti nőket a karrierjük kiteljesedésében, a szakmai előre lépésben. Nemzetközi kutatási adatok azt mutatják, hogy a nők 14%-a nem vállal el magasabb pozíciót csak azért, mert attól fél, hogy a klimaxos tünetei miatt nem fog tudni jól teljesíteni. Oldozzátok fel a nőket a félelmek alól, nyújtsatok számukra mentorálási programokat, ahol segítséget kaphatnak a céljaik elérésében és a magabiztosságuk növelésében.

Egészségügyi és jólléti programokSzervezzetek egészségügyi és jólléti programokat, amelyek támogatják a nők fizikai és mentális egészségét a menopauza idején. Ez lehet stresszkezelési tanácsadás, egészségügyi ellenőrzések, intim beszélgetések és testmozgásprogramok is.

A generációk közötti kooperáció elősegíti a pozitív munkahelyi légkör kialakulását és fenntartását, valamint a tudásátadást. A felhalmozott tapasztaltok átadása minden munkaadó elemi érdeke többek között a zökkenőmentes működése és a vállalati kultúra fejlődése érdekében.

Minden munkavállalód érték, legyen pályakezdő, vagy klimaxos

Hoztunk néhány tanácsot a generációs együttműködésekre is:

Mentorprogramok: Hozzatok létre mentorprogramokat, amelyek összekapcsolják a fiatalabb és az idősebb munkatársakat. Ez lehetőséget teremt a tudás és tapasztalat megosztására, valamint az emberi- és munkakapcsolatok erősítésére.

Közös projektek és csoportok létrehozása: Hozzatok létre olyan projekteket és csoportokat, amelyek összehozzák a különböző generációkból származó munkatársakat. Ez segít a közös célok meghatározásában, az ötletcserében és a kreatív megoldások kialakításában.

Tudásmegosztó események: Szervezzenek olyan eseményeket, ahol a munkatársak bemutathatják a saját szakterületüket, tapasztalataikat és újításaikat. Ez elősegíti a tudásátadást és a generációk közötti kölcsönös elismerés kialakulását.

A 45 év feletti nők értékes erőforrások a munkaerőpiacon, akik számos kompetenciával, tapasztalattal és pozitív perspektívával rendelkeznek

Azonban, hogy jól használhassátok a képességeiket és hozzájárulhassanak a munkahelyi sikerekhez, szükséges az érzékenyítés és a pozitív munkakörnyezet megteremtése.

Az ilyen ösztönző programok, a generációk közötti kooperáció és a megfelelő támogatás lehetővé teszi, hogy a nők a klimax idején is jól teljesítsenek, és magabiztosan használják a kompetenciáikat. A 45 év feletti nők értékes tagjai lehetnek a munkahelyi közösségnek, és a munkaadóknak érdemes felismerniük ezt a potenciált, hogy egy sokszínű, hatékony és inspiráló munkakörnyezetet teremthessenek.

A cikk szerzője:

koch mária

vállALATI PROGRAM VEZETŐJE
menopauza kutató