You are currently viewing Változókor okozhat-e szédülést?

Változókor okozhat-e szédülést?

A változókor minden nő életének természetes szakasza, és ezzel együtt járhatnak bizonyos tünetek is. Egy kevésbé ismert, ám sokak által tapasztalt tünet lehet a szédülés. Nézzük meg részletesen, hogy a változókor okozhat-e szédülést, és milyen tüneteket észlelhetünk, valamint milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

A változókori szédülés okai

 • Hormonális változások: A változókorban a hormonok szintje megváltozik, ami kihatással lehet a vérnyomásra és a keringési rendszerre. Ez okozhat szédülést vagy egyensúlyzavarokat.
 • Stressz és szorongás: A változókori tünetek szédülés formájában is jelentkezhetnek, különösen, ha a változások stresszt vagy szorongást váltanak ki.
 • Egyéb egészségügyi állapotok: A menopauza szédülés esetén is fontos a teljes kép megértése, mivel a szédülés oka lehet más egészségügyi állapot is, mint például a vérszegénység vagy a szívproblémák.

A változókori szédülés tünetei

A változókori szédülés tünetei - helloklimax.hu

A változókori szédülés tünetei igen változatosak lehetnek. 

Néhány gyakori és kevésbé gyakori tünet:

 • Hirtelen szédülés vagy egyensúlyvesztés: Ez a tünet hirtelen jöhet, és néhány másodperctől akár néhány percig is tarthat. Néha csak enyhe szédülés érzését okozza, míg máskor akár olyan erős is lehet, hogy az egyensúlyvesztéshez vezet.
 • Fejfájás vagy migrén: Néhány nőnél a változókori szédülés együtt járhat fejfájással vagy migrénnel, ami további kellemetlenségeket okozhat.
 • Hányinger: A szédülés gyakran járhat együtt hányingerrel is, ami az egész napos közérzet romlásához vezethet.
 • Fáradtság: A szédülés a napi tevékenységek során fáradtságot is okozhat, ami a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet.
 • Hőhullámok és izzadás: A klimax szédülés gyakran jár együtt izzadással vagy hőhullámokkal, különösen azokban az időszakokban, amikor a hormonszintek nagyobb mértékben változnak.
 • Látásproblémák: Néhány esetben ez a változókori tünet a látás elhomályosodásához vagy egyéb látási problémákhoz is vezethet.

Kezelési lehetőségek

Életmód változtatások

A helyes étrend és a rendszeres testmozgás segíthet a vérnyomás szabályozásában, és enyhítheti a szédülést. Az egészséges táplálkozás, különösen a B-vitaminok és a magnéziumban gazdag ételek fogyasztása, támogathatja az idegrendszert. A megfelelő hidratáció szintén fontos a vérnyomás szabályozásában.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés lehetőségei a változókori szédülés esetén a tünetek eredetétől és súlyosságától függenek. Az alábbiakban néhány gyakori gyógyszeres kezelési lehetőséget ismertetek:

 • Hormonpótló terápia (HRT): Az HRT a hormonok pótlására szolgál, hogy kiegyensúlyozza a változókor során bekövetkező hormonális változásokat. Az HRT segíthet enyhíteni a változókori tüneteket, beleértve a szédülést is, de gondos orvosi felügyeletre és mérlegelésre van szükség, mivel bizonyos kockázatokkal is járhat.
 • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: Ha a szédülés oka a magas vérnyomás, az orvosok vényköteles vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is felírhatnak, hogy stabilizálják a vérnyomást.
 • Vitaminkiegészítők: Néhány nőnél a változókori szédülés oka a vitamin- vagy ásványianyag-hiány lehet. Az orvos felírhat B-vitaminokat vagy magnézium-kiegészítőket, hogy segítsen a tünetek kezelésében.
 • Egyéb gyógyszerek: Egyes esetekben az orvos egyéb gyógyszereket is felírhat, például olyan gyógyszereket, amelyek közvetlenül a szédülés kezelésére szolgálnak.
 • Terápiás módszerek: A relaxációs technikák, például a jóga, meditáció vagy egyéb terápiás kezelések, segíthetnek a stressz kezelésében, ami csökkentheti a szédülés mértékét.

A változókor szédülés gyakori lehet, de a tünetek és az okok változatosak lehetnek. Az életmód változtatások, a megfelelő orvosi ellátás és a támogatás segíthetnek a tünetek kezelésében. 

Fontos megjegyezni, hogy a kezelési lehetőségek hatékonysága egyénenként eltérő lehet, és az egyéni körülmények, egészségi állapot és preferenciák figyelembevételével kell kiválasztani a megfelelő módszert. 

Az orvossal vagy terapeutával történő konzultáció segítséget nyújthat a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozásában és a tünetek enyhítésében.