Minden, amit a menopauzáról tudni érdemes

Ebben a bejegyzésben minden fontos információt megtudhatsz a menopauzáról. A változókortól sokan tartanak, sokan pedig már várják, hogy megszabaduljanak a minden hónapban jelentkező kellemetlenségektől.

A klimax kinél korábban, kinél később jelentkezik, de egy biztos: előbb vagy utóbb minden nő érintett lesz a témában. Van, akit nagyon megviselnek a menopauza okozta problémák, de olyan is van, aki enyhébb tünetekkel átvészeli. Ez egyrészt alkati kérdés, másrészt idegrendszeri hajlam is állhat a háttérben azoknál, akik a poklok poklát járják be. Segíthet, amennyiben a változókort egy új életszakaszként fogjuk fel.

Cikkünkben segítséget nyújtunk ahhoz, hogy ha még nem vagy benne ebben az állapotban, akkor felkészülhess, ha pedig már érintett vagy könnyebben átvészelhesd.

Minden, amit a menopauzáról tudni érdemes

Mi a menopauza?

A menopauza jelentése

A menopauza elnevezés egy francia orvostól származik. Ezt a kifejezést először 1872-ben használták. Akkoriban még a változókorba lépést bizonyos betegségek okozójaként emlegették, a XX. század közepétől pedig már konkrét betegségnek tekintették. Ma azonban már mindenki által elfogadott, hogy a menopauza bekövetkezése egy természetes folyamat a nők életében. 

A szó jelentése az utolsó havi vérzés megszűnése. A menopauza inkább egy időpont, mint időtartam, amely hazánkban átlagosan 51-52 éves korban következik be.

A klimax jelentése

A klimax szó görög eredetű és a változókorra utal. Ezt a szót általában a menopauza szinonimájaként használják, azonban van különbség a két elnevezés között. Ugyanis a klimax már sokkal inkább egy időtartamot jelöl, méghozzá az utolsó menstruációt követő időszakot. Előfordulhat, hogy ez az időszak néhány hónap alatt lecseng, de általában néhány évig is eltart.

A változókor nőknél tehát a petefészek működésének leállásával és a menstruációs ciklus szabálytalanná válásával járó állapot. A női lét velejárója ez a folyamat, de egyes betegségek és orvosi beavatkozások mesterségesen is előidézhetik.

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

A menopauza szakaszai

A menopauzának vannak különböző szakaszai, melyeket a következőkben részletesen bemutatunk. A menopauzának 3 fontosabb szakasza van, a perimenopauza, a menopauza és a posztmenopauza. Azonban itt kerül majd megemlítésre a korai menopauza is, ugyanis ez egy olyan szakasz, amely bekövetkezésének okai vannak.

Az, hogy ki melyik szakaszban van, a hormonok állapotától és a termékenységtől függ. Minden szakasz a női szervezet természetes öregedését jelzi, ezért egyik sem említhető betegségként. A fázisok kellemetlen panaszokkal járhatnak.

Nézzük az egyes szakaszokat részletesen.

1. Korai menopauza

Amikor a menopauza 40 éves kor előtt következik be, korai menopauzáról beszélünk. A korai menopauza tünetei között a leggyakoribbak a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavar, a hangulatingadozás és a különböző lelki panaszok.

A korai menopauza okai

A korai menopauza egyre gyakoribb jelenség. Legfőbb kiváltó okai közé az alábbiak sorolhatók:

 • öröklődés
 • bizonyos fertőzések
 • egyes betegségek
 • egyes gyógyszerek
 • műtéti beavatkozások
 • méh- és/vagy petefészek eltávolítás
 • sugárkezelés,
 • kemoterápia
A korai menopauza kezelése

A korai menopauza okozta panaszok hormonpótló terápiával enyhíthetők, ez azonban csak akkor jöhet szóba, ha nem antiösztrogén kezelésre van szükség. A hormonpótlást minden esetben személyre szabott módon, megfelelő körültekintéssel és rendszeres orvosi ellenőrzés mellett szabad csak végezni, mivel ez a beavatkozás hosszabb távon növelheti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A hormonpótlás elmulasztása a korai menopauza esetében súlyos következményekkel is járhat: okozhat korai érelmeszesedést és gyors csontritkulást is.

Amire viszont mindenképp szükség van, az az életminőség javítása és a hangulat kiegyensúlyozása.

2. Perimenopauza

A perimenopauza jelentése a menopauzát megelőző évek időtartama. Ez a fázis akár 8-10 évig is eltarthat. Ezen időszak során fokozatosan csökken a petefészek mérete, progeszteron termelése és az ovuláció is egyre ritkábban következik be. Ez idő alatt a menstruációs ciklus rendszertelenné válik, ideje és intenzitása is változó lehet. Ez a szakasz a havi ciklus teljes megszűnésével fejeződik be.

A perimenopauza tünetei közé az alábbiak sorolhatók:
 • hőhullámok
 • éjszakai verejtékezés
 • ingerlékenység
 • hangulatingadozás
 • hüvelyszárazság
 • libidócsökkenés
 • csontritkulás
A perimenopauza kezelése
 • Ezen fázis tüneteinek leküzdésében segíthet a növényi eredetű, fitoösztrogén tartalmú ételek vagy étrendkiegészítők fogyasztása.
 • Kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakítása.
 • Rendszeres testmozgás.
 • Koffein- és alkohol tartalmú italok és a fűszeres ételek mellőzése.

3. Menopauza

A menopauza az utolsó menstruáció napját jelenti. A menopauza ideje hazánkban átlagosan 51-52 éves kor, globálisan pedig átlag 45-55 éves kor közé tehető. Ez a fázis tehát azt a végpontot határozza meg, amikor a petefészek aktivitása leáll. Nem érlelődik több petesejt, illetve csökken a nemi hormonok és ennek következményeként egyéb hormonok szintje is.

A menopauza tünetei közül néhány
 • hőhullámok
 • éjszakai izzadás
 • szívdobogásérzés
 • szapora pulzus
 • hangulatingadozás
 • stressz
 • szorongás

Ez természetesen csak néhány példa, a menopauza ugyanis számos tünettel járhat együtt.

A menopauza kezelése

A menopauza tüneteinek kezelése szinte teljesen megegyezik a perimenopauzáéval.
Fontos tehát a diéta és kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás, a stresszhelyzetek kerülése.

Egyes gyógynövények alkalmazása is enyhítheti a menopauza okozta kellemetlen panaszokat, azonban hogy kinek mi használhat személyre szabottan, azt jobb, ha a tünetek és azok kiváltó okainak tükrében szakember dönti el.

4. Posztmenopauza

A posztmenopauza a változókor folyamatának utolsó szakasza. A posztmenopauza az utolsó menstruáció után kezdődik és életünk végéig tart.

A posztmenopauza tünetei

Ebben a szakaszban a perimenopauzára jellemző kellemetlen tünetek jelentősen enyhülhetnek, azonban van néhány panasz, ami akár az életünk végéig is elkísérhet.

 • hőhullámok
 • heves szívdobogásérzés
 • éjszakai izzadás
 • fáradékonyság
 • szorongás
 • ingerlékenység
 • hangulatingadozás
 • memória- és koncentrációzavar
 • nőgyógyászati tünetek
A posztmenopauza kezelése

A posztmenopauza tünetei egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással, dohányzás- és alkoholfogyasztás mellőzésével enyhíthetők.

Változókori hormonváltozás

A képen a nők ösztrogénszintjének mértéke látható kor szerinti bontásban. Jól látható, hogy az ösztrogénszint a nők 50-es éveiben kezd el rohamosan csökkeni, a menopauza hatására.

A menopauza idején a testben (különösen a hipotalamusz-hipofízis és a petefészkek területén) negatív folyamatok zajlanak le, amelyek főként genetikai tényezők hatására vezethetők vissza. Ezeket a folyamatokat befolyásolhatják szervezeten belüli hatások, mint például betegségek, gyógyszerek, műtétek vagy kezelések, valamint külső tényezők, mint például a helytelen életmód, az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás.

A hormonszintek változásai az egyes életkori szakaszokban.

A változókorban jellemzően csökken a szexuális hormonok termelődése, mivel a petefészkek hormonreceptorai öregednek. Ennek eredményeként először a tüszőrepedés és a sárgatestfázis marad el, majd később a petefészek már nem reagál a tüszőérést serkentő hormonra.

A menopauza hatására idővel a petesejtek teljesen elfogynak, és emiatt megszűnik a hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely egyik szabályozó szervének a szerepe. Emiatt nem fog termelődni megfelelő mennyiségű ösztrogén és progeszteron. Ahogy ezen hormonok értéke csökken, úgy emelkedik meg a vérben az FSH és LH érték.

Forráshoz, ha idézet lesz….

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In sollicitudin erat ut nisl consequat consequat. Mauris interdum gravida consectetur. Proin auctor mattis erat, nec egestas nisi ullamcorper quis. Nam suscipit mollis libero non efficitur. 

Fusce at magna eget risus dapibus consectetur. Vestibulum condimentum et nulla quis ultrices. Aliquam quam nunc, aliquam at tincidunt eget, commodo ut augue. 

In sit amet imperdiet lorem. In ullamcorper dapibus pretium. – 466 karakter

A menopauza tünetei

A menopauzával összefüggésben lévő tünetek nagy része valójában már a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb, kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdődően legyengítenek a tünetek, melyek akár évekig is eltarthatnak.

A menopauza ideje számos kellemetlen tünettel járhat. A leggyakoribb változókori tünetek a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a szívdobogás érzés, a szapora pulzus és az agyi köd. Ezen kívül pedig gyakoriak a klimax tünetei között megjelenő lelki jellegű panaszok is. Ilyenek például a hangulatingadozás, a stressz, a szorongás és a pánikroham.

1. Hőhullámok

A változókori hőhullámok azért jelennek meg, mert az ösztrogén hormonok csökkennek. A hormonális változások hatására bekövetkező ösztrogén hormon szintjének csökkenése különböző agyi területek aktiválását okozza, ami végül vérnyomás-emelkedést, szapora pulzust fog okozni. Ezek a panaszok lehetnek a hőhullám okai.

A hőhullám jelei
 • kipirult arc, nyak, mellkas és felkarok
 • szédülés
 • intenzív izzadás
A hőhullám kezelése

A klimaxos hőhullám kezelésére különböző terápiák állnak a nők rendelkezésére. Enyhe, kevésbé súlyos tünetek esetén elegendő valamilyen hormonmentes, gyógynövények hatóanyagán alapuló kezelés. A súlyos hőhullámok esetén pedig akár hormonterápiára is szükség lehet.

Amit azonban minden esetben mindenki megtehet a hőhullámok ellen, azok a következők:

 • A dohányzás-, a koffeines italok-, az alkoholfogyasztás- és a fűszeres ételek fogyasztásának mellőzése.
 • Gyakori szellőztetés.
 • Rendszeres testmozgás.
 • Kényelmes, nem műszálas öltözékek viselése.

2. éjszakai izzadás

Az éjszakai izzadás a menopauza gyakori tünete. Ez az állapot éjszaka, a késő esti órákban jelentkező intenzív melegérzet, amely általában alvás közben lép fel. Ezt a melegérzetet különböző mértékű izzadás kíséri. Ennek hatására a nők felébrednek, enyhébb esetekben csak ledobják magukról a takarót, de előfordul, hogy olyan erős az izzadás, hogy pizsamát is kell cserélniük. Ez a kellemetlen érzés alvászavarokat eredményezhet.

Az éjszakai izzadás jelei
 • hirtelen jelentkező, erős melegérzet
 • izzadás
 • légszomj
 • gyors szívverés
 • hidegrázás
 • hányinger
 • álmatlanság, alvászavar
A klimax okozta éjszakai izzadás kezelése

Az éjszakai verejtékezés tünetei megfelelő életmódváltással enyhíthetők. Fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a stresszhelyzetek kerülése és a meditáció. Ezen kívül persze vannak természetes terápiás kezelési lehetőségek és alternatív gyógymódok is, ezek azonban nem képesek kezelni a hormonális változásokat, de kihatással lehetnek rá.

3. szívdobogás érzés

A szívdobogás érzés szintén egy nagyon gyakori változókori tünet. Ennél a tünetnél olyan érzése lehet a nőknek, minta a szívük ki akarna ugrani a helyéről. De azt is érezhetik, mintha valaki ököllel csapkodná a mellkasukat.

A szívdobogásérzés jelei
 • nagyon gyors szívverés
 • olyan érzés, mintha a szív nem ritmusosan verne
 • olyan érzés, mintha a szív kihagyna néhány ütést
 • olyan érzés, mintha a mellkason dobolnának
 • nehézlégzés
 • gyengeség
A szívdobogásérzés kezelése

A változókori szívdobogás érzés tünete a következőképpen enyhíthető:

 • Stresszhelyzetek kerülése, hatékony stresszkezelés, relaxációs technikák elsajátítása.
 • Koffein tartalmú italok-, alkoholok- és dohányzás mellőzése.
 • Egészséges táplálkozás.
 • Rendszeres testmozgás.

4. Szapora pulzus

A szapora pulzus is egy sokaknál jelentkező tünete a változókornak. Ennél a tünetnél a szívdobogás érzéshez hasonló érzése lehet a nőknek, ugyanis erős és zakatoló szívdobogást érezhetnek.

A szapora pulzus jelei
 • erős, zakatoló szívdobogás
 • légszomj, nehézlégzés
 • gyors szívverés
 • gyengeség
A szapora pulzus kezelése
 • Stresszhelyzetek kerülése.
 • Koffein tartalmú italok-, alkoholfogyasztás- és dohányzás mellőzése.
 • Életmódváltás.
 • Rendszeres testmozgás.

5. Hangulatváltozás, hangulatingadozás

A hangulatingadozás a menopauza lelki tünetei közé sorolható. Ez a tünet a menopauza alatt több tényező miatt alakul ki, de a leggyakoribb oka a hormon egyensúly egyenetlensége a szervezetben. Ez a változás a nőknél jelentős hatással van a gondolatokra és érzelmekre, ami végül hangulatváltozásokhoz vezet.

A hangulatingadozás jelei
 • ingerlékenység
 • szeszélyesség
 • gyakori hirtelen felháborodás
 • irracionális viselkedés
A női hangulatingadozás kezelése

A változókori hangulatváltozások megfelelő stresszkezelési technikákkal enyhíthetők, így fontos, hogy ezeket megtanuld elsajátítani. Próbáld meg kerülni a stresszes helyzeteket, és élj minél kiegyensúlyozottabb életet.

Vannak akiknél olyan mértékű hangulatingadozás vagy egyéb pszichés tünet jelentkezik, amivel már pszichiáterhez, pszichoterapeutához érdemes fordulni. Nem ritkán éppen a legkreatívabb nőknél fordul ez elő. A képzett szakember segítsége kincset ér. Éljünk ezzel bátran, hiszen nem szégyen segítséget kérni!

6. Stressz

A stressz szintén egy lelki tünete a változókornak. A menopauzát követően a progeszteron termelést a petefészkektől részben a mellékvesék veszik át. Tartósan fennálló stressz esetén a fokozódó kortizol termelés miatt az amúgy is csekély progeszteron szint még jobban lecsökken. A progeszteron szükséges ahhoz, hogy könnyebben el tudjunk lazulni, hogy pihentetőbb legyen az alvás és szebbnek lássuk az életet. Tehát a progeszteron szint csökkenése az, ami változókorban gyakori stresszt okoz.
Azoknál a nőknél, akik a változókort stresszesen élik meg, a menopauza többi tünete is felerősödhet.

A stressz kezelése
 • Megfelelő stresszkezelési módszerek elsajátítása.
 • Stressz levezetése meditációval vagy mozgással.
 • Rendszeres pihenés és kikapcsolódás.
 • Illóolajok és gyógynövények alkalmazása.

7. Szorongás

A menopauzával járó hormonális változások tovább fokozzák a szorongást. Ez hatással van a kedvünkre, a kapcsolatainkra és az alvásunk minőségére is. A szorongás egy olyan lelki tünete a menopauzának, amely mögött az ösztrogénszint csökkenése áll.

A menopauza okozta szorongás kezelése
 • Rendszeres testmozgás, ez ugyanis ez segít fokozni az endorfintermelést, így enyhíti a szorongást.
 • Fehérjében dús reggeli fogyasztása, mert az ezekben lévő triptofán nevű aminosavat a szervezet szerotoninná alakítja, ami szintén csökkenti a szorongást.
 • Relaxációs technikák elsajátítása, meditálás.

8. Pánikroham

A menopauza hatására a pánikrohamok, pániktünetek kialakulása sem ritka. A pánikroham során az érintettek látszólag ok nélkül hirtelen kínzó félelmet kezdenek el érezni. A szervezetben ebben az állapotban olyan biokémiai változások mennek végbe, mint egy valós veszélyhelyzetben.

A pánikrohamok jelei
 • szorongás
 • félelemérzet
 • nehézlégzés
 • szívdobogásérzés
 • izzadás
 • szédülés
 • halálfélelem
A pániktünetek kezelése
 • Légzéskontroll alkalmazása.
 • Életmód változtatás.
 • Pszichoterápiai módszerek.

9. Agyi köd

Az agyi köd a menopauza idején átélt memóriazavarokat és koncentrálási képtelenséget jelenti. Nagyon sok tényező szerepet játszhat ezen tünet kialakulásában, például a hormonok szintjének változása. A hormonok ugyanis fontos szerepet játszanak az agy működésében, és minden változásuk hatással van gondolatainkra és érzéseinkre.

A ködös agy kezelése változókorban
 • A magnézium szedése, ugyanis ez az ásványi anyag javítja a memóriafunkciókat, illetve fokozza a fókuszt és a figyelmet.
 • A fitoösztrogének tartalmazó ételek fogyasztása szintén hatékony lehet az agyműködés helyreállításában.
 • Meditációk, jóga végzése, ezek ugyanis segítenek a relaxációban.

a változókorra jellemző egyéb tünetek

Tudtad? 

Tudományosan bizonyított tény, hogy a menopauza 50-60 tünettel is jelentkezhet. Érdemes róluk tájékozódnod, hogy be tudd őket azonosítani.  
Ezek a következők:

Rendszertelen menstruáció; Rövidülő menstruációs ciklusok; Fájdalmas premenstruációs tünetek; Menstruációs vér mennyiségének megváltozása (több, kevesebb); Mellek érzékenysége; Szédülés; Alvászavarok; Testszag megváltozása; Kimerültség, fáradékonyság; Gyakori vizelési inger; Ízületi fájdalmak; Izomgörcsök, izomfeszülés; Csontritkulás; Haspuffadás; Teltségérzet; Emésztési problémák- székrekedés, hasmenés; Ételintoleranciák kialakulása; Megnövekedett étvágy; Hasi hízás; Testalkat megváltozása; Végtag bizsergés; Fülzúgás, fülcsengés; Áramütés szerű érzés testszerte; Allergiás tünetek felerősödése; Vizeletvisszatartási problémák; Hüvelyfal és a méh helyzeti rendellenességei; Szeméremtest rendellenességei; Libidó csökkenése; Hüvelyszárazság; Fájdalmas szex; Hüvelygyulladás; Húgyúti fertőzések; Koncentrációs zavar; Feledékenység; Önértékelési, önelfogadási zavarok; Lehangoltság, depresszió; Ingerlékenység; Türelmetlenség; Indulatkitörések; Motiválatlanság; Csökkent stressztűrőképesség; Száraz bőr; Akné; Sápadt, fakó bőr; Szemviszketés; Sötét foltok a bőrön; Ráncosodás; Hajhullás; Töredező és vékonyodó haj; Töredező körmök; Ödéma; Arcszőrzet növekedése; Bőrviszketés; Égő nyelv; Fog- és ínyproblémák; Szájszárazság

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Vállalati program

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

Támogatás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis,
pulvinar dapibus leo.

A menopauza kezelése

A menopauza tüneteinek megszüntetésére nem minden esetben van lehetőség, enyhíteni azonban lehet a panaszokat. A klimax kezelhető természetes módon és gyógyszeres beavatkozások útján is.

Az, hogy kinek melyik kezelési módszerre van szüksége, az függ attól, hogy mennyire súlyosak a tünetek, van-e a kórtörténetben olyan betegség, amely akadályozza a hormonpótlást. Ahhoz, hogy a leghatékonyabb terápiás kezelést lehessen alkalmazni, elengedhetetlenül fontos annak feltárása, hogy mik azok az okok, amelyek a tüneteket eredményezik. Hiszen minden esetben más és más kezelési módszerre lehet szükség. Például más kezelési technikára lehet szükség a pszichés, és más a testi panaszok esetén.

A menopauza kezelése természetesen

Ha természetes kezelés lehet a megfelelő megoldás, akkor elsősorban életmódváltásra van szükség.

 • Fontos a rendszeres testmozgás, ami a női szervezet minden részére pozitív hatással van.
 • Az egészséges táplálkozás, ami főként a fitoösztrogénekben gazdag táplálkozást foglalja magába. Ilyen ételek például a földimogyoró, a szója, a hüvelyesek vagy az áfonya.
 • Ajánlott a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása, ami szintén pozitív hatással lehet a menopauza tüneteire.
  A pozitív szemléletmód szintén fontos része az életmódváltásnak, hiszen csökkenthetjük vele a menopauza lelki tüneteit.
 • Egyes gyógynövények kifejezetten nagy segítséget nyújthatnak a változókorban, ezeket azonban csak szakember javaslatára, a tünetek okainak ismeretében szabad elkezdeni használni.
Menopauza hormonpótlással való kezelése

A legtöbb változókori tünet leghatékonyabb kezelési módszere a hormonszint visszapótlása. A menopauzális hormonterápia (MHT) csökkenti a hormonhiány következményeként fellépő lehetséges szövődmények (csontritkulás stb.) kialakulási kockázatát is.
A hormonterápia háromféleképpen történhet. Szájon át, bőrön keresztül vagy helyileg.

FONTOS: a változókori hormonpótló kezelés kizárólag szakember javaslatára és szakember felügyelete mellett alkalmazható!

Mikor kérjük szakember segítségét?

A menopauza tüneteivel akkor javasolt szakemberhez (orvoshoz, terapeutához) fordulni, amikor a tünetek már felborítják a mindennapi élet menetét.
Már az is sokat jelenthet, ha az aggodalmaidról és az egyes tünetek kockázatairól beszélsz orvosoddal, terapeutáddal. Ha orvoshoz fordulsz, ő valószínű több menopauza vizsgálatot, szűrővizsgálatot is fog javasolni a menopauza kezdetén. Ez azért van, mert a menopauza egyes betegségek kialakulási kockázatát megnövelheti.
Az szakemberek a súlygyarapodáson, a libidócsökkenésen és az inkontinencián túl a hosszú távú következményeken, például a csontritkuláson és az egyéb panaszokon is tudnak segíteni. Emellett a lelki egyensúly kialakulásához is nagyban hozzájárulhatnak.

Ha pedig a helloklimax programot választod, akkor lehetőséget kapsz arra, hogy a legjobb orvosok és terapeuták személyre szabottan, kizárólag a Te panaszaiddal foglalkozzanak.

Mikor forduljunk szakemberhez menopauza idején

Gyakran ismételt kérdések

A menopauza az utolsó havi vérzés megszűnésének időpontját jelöli. A természetes menopauza a petefészek működésének leállásával és a menstruációs ciklus szabálytalanná válásával járó állapot.

A menopauzának 4 szakasza van, melyek a következők:

 • Korai menopauza (Ez egy olyan állapot, amely kialakulásának oka van)
 • Perimenopauza
 • Menopauza
 • Posztmenopauza

A menopauzának számos tünete van, melyek között a leggyakoribbak a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a szívdobogásérzés, a szapora pulzus, a hangulatingadozás, a stressz, a szorongás, a pánikroham és az agyi köd.

A változókori hőhullám egyeseknél már 1 évvel az utolsó ciklus előtt jelentkezhet és akár 10 évig is tarthat. Általánosan az figyelhető meg, hogy ha ez a kellemetlen tünet minél korábban jelentkezik, annál tovább marad az életünk része.

A menopauza tünetei többféleképpen is kezelhetők. A klimax kezelése megoldható természetesen és hormonpótlással is. Az, hogy kinél melyik módszer lehet a leghatékonyabb az személyenként eltérő lehet.

Akkor érdemes orvoshoz vagy terapeutához fordulni, amikor a tünetek már felborítják a mindennapi élet menetét. A szakemberek segíthetnek a fizikai és a lelki tünetek enyhítésén egyaránt.