Csapatunk

Koch Mária

menopauza kutató, kommunikációs szakember, újságíró

Változókor… ugye, milyen gyönyörű szó? Mennyi izgalom és lehetőség rejlik benne? Mégis, milyen negatív tartalommal telik meg sokunk életében. Én sem voltam ezzel másképpen.

Ami tudást magammal hoztam a felmenőimtől, és amit magamba szívtam az évek alatt, édeskevésnek bizonyult akkor, amikor berobbant az életembe a saját klimaxom. Egy csapásra írta felül a legrosszabb verziót, amit valaha is el tudtam volna képzelni, már ha bármilyen rossz verzión lamentáltam volna valaha is.

Azt, hogy min mentem keresztül, és hogyan trollkodta szét az egészségemet és a fizikai állóképességemet a változókor hozta betegséghalmaz, egy blogban kezdtem el megírni, aminek egyes fejezeteit a helloklimax® történetek között is olvashatod.

Négy kemény év kellett ahhoz, hogy úgy-ahogy talpra álljak, és újra élhessem az életem. Ez alatt a négy év alatt folyamatosan tanultam és kutattam a klimax okozta egészségkárosodásokat; interjúztam orvosokkal és megélőkkel, szexológusokkal és nőgyógyászokkal, szóba álltam szinte bárkivel, aki hajlandó volt velem megosztani a saját klimaxos tapasztalatát.

Az írás nemcsak terápiás segítség volt, hanem végig tudtam, hogy valamilyen formában segíteni fogok a sorstársaimnak, mert az nem lehet, hogy a klimax alatt és után már nem vár ránk örömteli és egészséges élet. Ebből a tudásból és segíteni akarásból nőtte ki magát a helloklimax® program.

Velem leginkább előadásokon, edukációs programokon, rendezvényeken fogsz találkozni. Én viszem el a helloklimax® program hírét a munkaadókhoz, pontosan azért, hogy megértsék, min mész te is keresztül akkor, amikor a klimax tünetei miatt szenvedsz. De a megértés még nem elég, segítő megoldásokkal is támogatjuk a munkahelyeket.

A vízióm egy hármas egység megteremtése a programon belül: prevenció – edukáció – támogatás.

Légy önmagadra kíváncsi, ismerd meg a szervezeted működését, lásd át, hogy milyen fizikai, hormonális és idegrendszeri változások zajlanak a szervezetedben klimax előtt, menopauza alatt és után, majd sajátítsd el a változtatás képességét ahhoz, hogy a változókor valóban az örömteli változásokat hozza csak el a te életedbe is.

Gyere el hozzánk konzultációra, csatlakozz a helloklimax® programhoz, lépj be a közösségünkbe, és mondjuk együtt: hello, klimax!

Dr. Gyovai Gabriella

nőgyógyász szakorvos,
a helloklimax® program orvosszakmai vezetője

Az egyik legkedvesebb szakterület számomra a változókori problémák kezelése. A személyre szabott segítség minden korosztályban fontos, de változókorban különös jelentősége van.

A perimenopauzába és menopauzába lépő nők gyakran gondolják, hogy nem illik nőgyógyászati problémákról beszélni, sokan pedig félnek beszélni róluk, így várják, hogy magától elmúlnak a panaszok, de sajnos nem így van. Ráadásul a legtöbb gondot hatékonyan lehet orvosolni, visszaadva a megszokott életminőséget.

Leggyakrabban a nőgyógyászat fertőzések, vizeletcsepegés és változókori problémák (hőhullám, alvászavar, depresszió) miatt keresnek fel. Gyakoriak a szexológiai zavarok, amelyek megoldásán dolgozom a nőkkel. Ezek főleg a csökkent nemi vágy, az orgazmuskészség-zavara és az aktus közben jelentkező fájdalom. Időnként a férfi partner szexuális zavarai miatt kérnek tanácsot a nők, vagy együtt érkeznek a párok.

Mindig az összeképet nézem, a tünetek mögötti kiváltó okokat keresem meg, azokra próbálok megoldást nyújtani. Terápiás eljárásaim között az indokolt esetben szükséges gyógyszeres terápia mellett helyet kapnak az életmódbeli változásokat támogató megoldások is.

Kedvenc kutatási területem a túlsúly kialakulásának és megszüntetésnek módszerei, összehangolva az étkezési szokások optimalizálásával, illetve személyre szabott terápiás eljárások alkalmazásával. Így ebben a kérdéskörben is várom mindazon változókorú nőket, akiknek alakváltozása túlmutat a komfortzónájukon.

képesítések

2007-2008 Oxfordi Egyetem: szexuális medicina, nőgyógyászat, pszichiátria képzés MD fokozat
2006-2007: Maastrichti Egyetem – Hangulati zavarok és szorongás szakképzés
2001: CNS-Bécs Klinikai kutatási gyakorlat
1995: Szülész-nőgyógyász szakvizsga
1985-1989: Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem – orvos

MEGJELENT KÖNYVEIM:

Szexuálfarmakológia

A gyógyszerek szexuális életre kifejtett hatásáról szól. Magyarországon nem volt előtte ilyen jellegű könyv, ami a háziorvosokat, szakorvosokat és érdeklődő laikusoknak segít eligazodni a modern gyógyszerek és terápiák nemi életre gyakorolt előnyös és előnytelen hatásairól.

Változókönyv

Hogyan élik meg a változókort a nők? Orvosként és nőként szerzett tapasztalataimat gyúrtam egybe, kiemelve az élettani jellegzetességeket és azok lehetséges kezelési módjait.

Bócsi Rita

Vállalati menopauza program fejlesztő, mentálhigiénés szakember, coach (ACC)

Az első konzultáción közösen megnézzük, hogy hol tartasz most a változókori folyamatban, és el tudjuk dönteni, hogy a megelőzésre érdemes fókuszálnunk vagy már nyakig benne vagy különböző tünetekkel a klimaxban. Sőt, az is kiderülhet, hogy azt gondoltad, hogy már túl vagy a menopauzán, és kiderül, hogy mégsem teljesen.

Azt is megnézzük, hogy azok a fránya hormonok milyen szinten szólnak bele a lelki egyensúlyodba, illetve, hogy a te életedben törvényszerűen bekövetkező, ehhez az időszakhoz kötődő krízissel való megküzdésben hol tartasz.

Mindezeket hogyan befolyásolja a stressz, ami minden ember életében ott van, csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz stresszről beszélünk, és a rossz stressz milyen mértékben befolyásolja a mindennapjaidat.

A program végén is fogunk találkozni. Ekkor végig nézzük közösen, hogy mit adott számodra a helloklimax® program, és mit viszel tovább magaddal.

Amennyiben úgy döntesz, hogy a program közben is szeretnél velem találkozni, és megszavazod a bizalmat, hogy együtt képesek leszünk a jelenben megélt elakadásodon tovább lendülni, akkor a helloklimax® program erre is ad lehetőséget.
Láthatod, hogy egy teljesen rád szabott programban vehetsz részt, én pedig a támogatásomat adom ehhez, ha szeretnéd, keress bizalommal.

Tapasztalatok, végzettségek:

Több, mint 20 év kommunikáció, HR és esélyegyenlőségi területen szerzett nagyvállalati közép- és felsővezetői tapasztalat
Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) – ACC (Associated Certified Coach) minősítésű coach
Budapesti Gazdasági Egyetem – munkahelyi mentálhigiénia szak

Dr. Cseh Erika

szülész-nőgyógyász szakorvos

A változókort rengeteg tabu övezi, pedig az élet egy természetes szakasza, sok nőt hosszú évekig elkísér. Még mindig kevés szót ejtünk akár a tünetekről, akár a megoldásokról. Ezen szeretnék változtatni, hiszen munkám során többször megtapasztaltam, hogy a nők nagyobb bizalommal osztják meg nőgyógyászati problémáikat nőtársaikkal, ezért is foglalkozom szívesen női pácienseimmel.

Mindig is érdekelt a női szervezet működése és a hormonális rendszer, legyen szó vérzési rendellenességről, policisztás ováriumról vagy változókori panaszokról.

Fontosnak tartom a fennálló probléma pontos megértését, elmagyarázását. A rendeléseimen igyekszem oldott hangulatot teremteni azért, hogy a kellemetlennek számító kérdések is előkerülhessenek és megoldhassuk azokat. 

Rendkívül fontos számomra a szakmai újdonságok követése, a folyamatos fejlődés, igyekszem a legújabb irányelvek mentén kezelni, tanáccsal ellátni a hozzám forduló pácienseket.

Képesítések:

1993-1999. – orvos (Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Szeged)
2007. szülészet-nőgyógyászat szakvizsga (Semmelweis Orvostudományi Egyetem)

Doma Ágnes

diplomás táplálkozásterapeuta,
funkcionális táplálkozási tanácsadó

Funkcionális táplálkozási szakember, a 40+ korosztály tagja vagyok, így elsőkézből ismerem annak minden szépségét és nehézségét.

Alapvetően hiszek a teljes értékű ételek, a kiegyensúlyozott étrend és életmód megelőző és gyógyító erejében. Nap mint nap tapasztalom, hogy megfelelő táplálkozással és életmóddal nagymértékben befolyásolni tudjuk a perimenopauza és a menopauza időszakát, és azt is, hogyan fogjuk érezni magunkat a változókort követő éveinkben.

Lenyűgöz, hogy minden egyes lenyelt falat étel hány és hány biokémiai folyamatot indít el a testünkben, amelyek alapvetően meghatározzák fizikai és mentális egészségi állapotunkat a változókorban is.

Azt is megtapasztaltam, mennyire nehéz kiigazodni a számtalan, egymásnak ellentmondó táplálkozási javaslat között, és mennyire elveszettnek érzi magát az ember, ha megpróbálja kihámozni a lényeget.

Angliai és amerikai táplálkozástudományi tanulmányaim után is naponta lenyűgöz a táplálkozástudomány dinamikus fejlődése.

Tudásomat folyamatosan bővítem külföldi és hazai webináriumok, konferenciák segítségével. Szerencsésnek érzem magam, hogy a táplálkozás útvesztőjében irányt mutatva hozzájárulhatok fizikai és mentális egészséged javításához, valamint étkezésed és életmódod tudatosabbá tételéhez.

Megszerzett tudásomat szeretném arra használni a helloklimax® programban, hogy a táplálkozás és az életmód erejével támogassam a változókorra való felkészülésedet.

Olyan eszközöket, ötleteket adok a kezedbe, amely segít, hogy ezt az időszakot ne nehézségként, hanem természetesnek éld meg, és még jobb közérzettel, erősebb fizikális és mentális állapotban gyere ki a másik oldalon. És mindezt úgy érjük el, hogy közben ízletes és tápláló ételeket fogyasztasz.

Funkcionális táplálkozásterapeutaként az a célom, hogy ne csak a tüneteidet kezeljük, hanem ismerjük meg teljes szervezeted egyedi működésmódját is. 

Először azonosítjuk a változókori problémáid alapvető kiváltó okát, majd rád szabott táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal megoldást nyújtunk azokra.

Nem csak rövid távon lesz eredményes a helloklimax® programban a számodra kidolgozott személyes programod, hanem elérjük, hogy életre szóló változást is hozzon, hiszen a változókor egy új életszakasz kezdetét jelenti számodra, és több százezer nőtársunk számára is, hogy együtt mondhassuk: hello, klimax!

A menopuza okozta hormonálisegyensúly-felborulás okait és annak következményeit tárom fel, és támogatlak abban, hogyan lehet ismét az ideális állapot felé elmozdulni életmóddal, táplálkozással és vitaminokkal.

képesítések

IFM- AFMCP – Institute for Functional Medicine, USA – funkcionális táplálkozási tanácsadó

Applying Functional Medicine in Clinical Practice – A funkcionális orvoslás klinikai alkalmazása, az Egyesült Államok legelismertebb funkcionális orvostudományi intézetének 5 éves képzése

DipION – Institute for Optimum Nutrition, London, Egyesült Királyság

Registered Nutritional Therapist – Diplomás táplálkozásterapeuta

TOVÁBBI, KIFEJEZETTEN MENOPAUZA TÉMÁJÚ KÉPZÉSEK: 

Menopause Program by Christina Bailey (MSc, PGCE, mBANT, CNHC) https://christinebailey.co.uk

Nutriadvanced Perimenopause Program by Joe Gamble (BA (Hons) DIP CNM AFMCP), https://www.nutriadvanced.co.uk/4-week-perimenopause-programme.html

Mastering Menopause by Emma Bardwell webinar by Nutriadvanced Ltd.

Peri- Menopause and menopause: managing the transition and beyond, PharmaNord Ltd.

TAGSÁGOK:

BANT – British Association for Nutrition and Lifestyle Medicine – https://bant.org.uk

CNHC – Complimentary and Natural Healthcare Council

Akkreditált tagja vagyok CNHC-nek, amely az Egyesült Királyságban tevékenykedő alternatív terápiás szakemberek szakmai szervezete.

Ez biztosítja, hogy képzettségem és tevékenységem megfelel a mindenkori jogszabályoknak, etikai és üzleti elvárásoknak.

https://www.cnhc.org.uk

Mezei Bea

mentális tréner, stresszkezelés és
érzelmiintelligencia-fejlesztés

Segítek felismerni és tudatosítani az életedben megjelenő stresszforrásokat, a leterheltségedet és az egyéni stressztűrő képességedet.

Beazonosítjuk az erősségeidet, és azokra építve alakítjuk ki az egyéni fejlődésedet támogató módszereket.

Megtanítalak a mindennapi rutinba beépíthető önismereti és stresszoldó módszerek használatára.

Támogatlak a döntéseid meghozatalában, miközben egyre erősödik az énképed és képessé válsz a téged akadályozó tényezők elhárítására.

Meddig dolgozunk együtt?

A fejlesztő programot és a folyamat időtartamát rád szabva, az adott életterületeiden tapasztalt kihívásoktól függően alakítom.

Milyen eredményekre számíthatsz?

Belső erőforrásaid tudatos fejlesztésével és az önbizalomerősítő gyakorlatok rendszeres alkalmazásával válsz képessé a stressz, a szorongás leküzdésére.

Segítségemmel olyan támogató eszköztárra teszel szert, amely segít felszínre hozni és maximálisan használni az erősségeidet, ezáltal csúcsformában érezheted magad.
Megtaláljuk azt az egyensúlyi állapotot, amikor a kihívások és készségek összhangban működhetnek az életedben és hosszú távon képessé válsz az egészséges egyensúly fenntartására.

Módszertanok, eszközök, amelyekkel dolgozom:

 • megoldásorientált gondolkodást támogató coaching eszköztár alkalmazása
 • mindennapi rutinba beépíthető stresszoldó gyakorlatok
 • relaxáció – meditáció
 • vizualizációs technikák
 • kreatív önismereti kártyák
 • önismereti tesztek
 • színterápiás eszközök
 • nyugtató illóolaj-kombinációk

képesítések

Életmód területén:

 • színterápia
 • stresszoldó technikák
 • karakterisztika, arcelemzés
 • relaxáció
 • meditációs módszerek
 • légzésterápia
 • OH-kártya képzések
 • mentális kreatív eszközök alkalmazása
 • EFT érzelmi felszabadító technika

Business & Life coaching területén:

 • rendszerszemléletű, megoldásorientált eszközök és módszertan
 • tranzakcióanalízis
  rendszerállítás
 • asszertív és önérvényesítő kommunikáció
 • neuro-lingvisztikus programozás
 • GROW-modell
  tréner

Párkapcsolati tanácsadás területén:

 • komplex kommunikációs és konfliktuskezelési módszertan
 • mediációs módszerek
  stresszkezelési készségek, technikák
 • önismeret-társismeret
 • személyiségtipológiák

Dr. Pop Andrea

szülész-nőgyógyász szakorvos

A változókorban erősen összefüggenek egymással az életmódbeli, a fizikai és a lelki tünetek. A tünetekkel párosuló nehéz érzések (szorongás, frusztráció, szégyen stb.), a munkaképesség esetleges csökkenése, az anyagcsere eltérések, a már megélt veszteségek és a konfliktuskezelési képességek összessége dönti el, merre billen a mérleg a nőknél a menopauza ideje alatt, ezért komplex szemlélettel javasolt ezt az időszakot vizsgálni és kezelni.

Amíg szüleink generációjában többnyire jóval korábbi életkorban abbahagyták a szexuális aktivitást, addig a mai nők aktív szexuális életet szeretnének élni 60-80 éves koruk között is. Mindezek komplex kezelésében és a testi funkciók regenerálásában nyújtok segítséget a nőknek a minimálisan invazív beavatkozásoktól a műtéti beavatkozásokig terjedő terápiás skálán. 

Konzultációra, vizsgálatokra és a felmerülő javasolt beavatkozásokra várom a nőket a helloklimax® program keretei között.
Kezeléseim sorában elérhető a hüvelyregeneráló Lipogems kezelés is.

Képesítések:

2005 -szülész – nőgyógyász (Semmelweis Egyetem)

Dr. Szabó Judit Anna

anti-aging specialista szakgyógyszerész, kozmetikus

Hiszem és tudom, csakis egészségesen lehet szépen megöregedni.

Mivel bőrünkön jelentkeznek az anyagcsere betegségeink tünetei, így egészségünk közvetlen kapcsolatban áll bőrünk, hajunk, szőrzetünk, fogazatunk higiénés állapotával. Az esztétikus, ápolt megjelenés összefügg egészségtudatos életmódunkkal is.

A helyesen megválasztott kozmetikai és orvos-esztétikai  megoldások képesek korrigálni a különféle anyagcserezavarból, betegségekből eredő külső elváltozásokat, és késleltetni tudják az öregedés tüneteit. Azonban a túlzó, radikális változtatások nem csak esztétikai torzulásokhoz, hanem súlyos pszichés problémákhoz és egészségkárosodáshoz is vezethetnek. 

A fellépő bőrproblémák megoldásához és az egészséges életmód kialakításához nyújtok informatív segítséget anti-aging tanácsadással, illetve konkrét megoldásokat orvos-kozmetikai kezelésekkel.

Tóth-Ádám Kinga

klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus

A menopauza sok szempontból megterhelő esemény egy nő életében. A fizikai tünetek mellett a lelki vonulatot sem szabad elhanyagolni. A nőiséggel, a fiatalságérzettel kapcsolatos esetleges veszteségélmény, a stigmatizáltság, a csökkentértékűség érzése, a cselekvőképesség vélt vagy valós módosulása akár depresszív érzéseket, motiválatlanságot, olykor szinte gyászfolyamatot indíthat el.

A sok testi és lelki változás kihatással van életünk minden szegmensére, beleértve a párkapcsolatunkat és azon belül intim együttléteinket. Ezen folyamatok megértésében, feldolgozásában és a problémamegoldásban szeretnék segíteni minden hozzám fordulónak. 

Döntsük le együtt a tabukat! Beszéljünk a kényes témákáról is, mert csak így tudunk megoldást találni rájuk!

Elárulom nektek, hogy nagyon szeretem a sportokat – legfőképp a tánc minden műfaját, hiszen 4 éves korom óta táncolok én is -, a  jó könyveket, filmeket, a fotózást. Úgy vélem szerteágazó érdeklődési köröm és az, hogy sokat dolgoztam nem pszichológusi munkakörökben is, segítheti mások problémáinak könnyebb megértését.

Képesítések:

2018 – klinikai szakpszichológus képesítés (PTE-BTK)

​2013 – szexuálpszichológus szakképzés (SZPE)​

2010 – pszichológus MA diploma (KRE-BTK)

Képesítéseink, tagságaink

Nagyításért klikk a képekre!