You are currently viewing Élethosszig tartó szex? Mit tudunk kihozni a szexualitásból klimax után?

Élethosszig tartó szex? Mit tudunk kihozni a szexualitásból klimax után?

Már gyermekkortól kezdve alakítja a szexhez való hozzáállásunkat az, hogy mit hallottunk róla, milyen mintáink alakulnak ki.

Ha nincsenek tabuk és rossz beidegződések, nagyobb valószínűséggel rendben lesz a szexuális életünk klimax alatt és után is és az esetlegesen fellépő átmeneti megrekedések elmúlnak, vagy értő segítséggel megoldódnak.

A szexualitásunk egyik alapköve, hogy hogyan éljük meg a nőiességünket. Az, hogy milyen közegben növünk fel, milyen ideálok vannak előttünk, nagyban befolyásolják, hogyan alakul a női identitásunk. A biztonságos anyai kötődésen túl meghatározó az is a későbbiekben, hogy milyen apa kép van előttünk. A nőiesség könnyen háttérbe szorul felnőtt életünk során, túl sok szerepet veszünk fel, és könnyen beleragadhatunk egy-egy szerepbe. Ezek együttesen mind kihathatnak a szexuális életünkre klimax idején is.

Nem mindenkinél jelentkezik libidócsökkenés, de a sima átmenet nem mindenkinek adatik meg. Ezért megvitatjuk azt is, hogyan érdemes viszonyulni a szexualitáshoz menopauzában. Vendégünk Tóth-Ádám Kinga klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus.