You are currently viewing Változókori káoszelmélet

Változókori káoszelmélet

Drága kislányom, amióta megszülettél, írok neked leveleket arról, amiket fontos dolognak érzek nőként az életemben. Ezek számomra sorsfordító események, amik hosszú távra befolyásolják az életemet.

Azért írom ezeket, hogy neked már ne kelljen felkészületlenül szembesülnöd azokkal a dolgokkal, amikkel szemben én bizony tehetetlenül álltam.

Más ételreceptes könyvvel örvendezteti meg a lányát, én életrecepteket nyújtok át neked.

Ma a klimaxról fogok írni.

Azzal kezdem, hogy nevezzük változókornak! Persze, az egész életünk egy változás a születésünktől a halálunkig, de a serdülőkor és a menopauza bizony egy-egy nagy állomás az életpályánkon. Mindkét alkalommal a női hormonok tűzijátékáról van szó, csak ellentétes irányban. Kamaszkorban túlbuzognak, és attól vagyunk kiállhatatlanok, a változókorban vészesen lecsökkenek, és attól vagyunk kibírhatatlanok.

Mire számíthatsz majd? Leginkább a kiszámíthatatlanságra. Minden bizonnyal hőhullámokra, amik mindig a legrosszabbkor törnek rád. Hangulatingadozásra, amiktől egyszer fent, egyszer lent leszel, dühkitörésekre, ami, mint tüzes láva mossa el az utadba gyanútlanul tévedőket. Feltehetően már reggel fájni fog a fejed, mert nem tudod, megjön-e vagy sem, és ha nem, akkor vajon terhes vagy-e, vagy csak végre végleg megszabadultál a menzesztől. De ha nem ettől aggódsz, akkor már hajnalban attól szorongsz, hogy este ágyba kell bújni a pároddal, ami már rég nem olyan forró és szenvedélyes ölelés, mint húsz éve volt, hanem a hüvelyszárazság miatt egy kellemetlen kötelesség.

Tudom, hogy ez nem tetszik, és még csak most jön a java! El fogsz felejteni apróságokat: hova tettél dolgokat, kinek milyen időpontot mondtál, nem találod a szavakat fontos beszélgetésekben, lelassulsz, sokkal több idődbe kerül megcsinálni bizonyos dolgokat, mint régen. Lelassul az anyagcseréd, combra és hasra fogsz hízni, kicsim, nem mellre, ne reménykedj!

És mégis!

A testi és lelki káosz ellenére gyönyörű lesz a változás kora, ha azzá teszed és felkészülsz rá!

Ebben sok minden segíthet téged. Negyven felett érdemes észszerű életmódváltásba fogni, rendszeresen mozogni, önkiteljesítő, új tevékenységeket végezni, örömteli baráti- és szerető, elfogadó társkapcsolatot fenntartani, a testi tüneteket enyhíteni, tanulni és sokat olvasni a klimaxról.

Na, ezek viszont tetszeni fognak, megígérem!

A cikk szerzője:

Sári Edina

újságíró