You are currently viewing Hogy is van ez? 5 gyakori tévhit a menopauzáról

Hogy is van ez? 5 gyakori tévhit a menopauzáról

A menopauza egy olyan időszak a női életben, amely körül sok tévhit és félreértés kering. Most feltárunk öt gyakori tévhitet a menopauzával kapcsolatban, és megmutatjuk, mi az igazság mögöttük. Ha elolvastad ezt a cikket, másképp fogsz gondolni a menopauzára és az azt kísérő változásokra. Készen állsz a kihívásra? Akkor kezdjük!

#Tévhit 1.

"A menopauza az öregség kezdete"

Gondoltad volna, hogy a legtöbben úgy gondolják, hogy a menopauza egyenlő az öregedéssel?
Az igazság azonban az, hogy a menopauza csupán egy természetes életszakasz, amikor a petefészkek működése fokozatosan csökken, majd leáll. Az öregedési folyamat nem a menopauzával kezdődik, hanem az élet más területein is tapasztalható változások összességével is jár.

#Tévhit 2.

"A menopauza a szexualitás végét jelenti"

Ez egy nagyon gyakori tévhit. Bár a menopauza során hormonális változások történnek, és ezek hatással lehetnek a szexuális vágyra és az intim területek nedvesedésére, az a normális, ha a szexualitás továbbra is fontos és élvezhető része marad az életünknek. A saját testünk ismeretével, a vágyaink kifejezésével, a kísérletező kedvünk megtartásával még fokozhatjuk is a szexuális életünk minőségét.

 

#Tévhit 3.

"A menopauza egyet jelent a hízással"

Bár a menopauza időszakában a test összetétele változhat, és néhány nő tapasztalhat súlygyarapodást, ez nem jelenti azt, hogy minden nő elhízik. Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás segíthet a testsúly fenntartásában és a jó közérzet megőrzésében.

#Tévhit 4.

"A menopauza minden nőnél ugyanúgy jelentkezik"

Minden nő egyedi és különböző módon tapasztalja meg a menopauza tüneteit. Vannak, akik könnyebb időszakon mennek keresztül, míg mások erősebb és hosszabb ideig tartó tüneteket tapasztalnak. Fontos megérteni, hogy mindenki más és egyedi, ezért a menopauza tünetei is eltérőek lehetnek.

Amit mindenképpen jegyezz meg: a tüneteket nem kell eltűrnöd, mert nem a női sors része és is nem szabad sokáig elviselned, mert a tartósan fennálló komolyabb tünetek betegségekhez kialakulásához vezethetnek.

#Tévhit 5.

"A menopauza csak a fizikai testet érinti"

A menopauza nem csak fizikai változásokkal jár, hanem a legtöbb nőnél hatással van a lelki és pszichés életre is. Hangulatváltozások, szorongás és alacsony önértékelés gyakran jelennek meg tünetként menopauza idején. Fontos, hogy figyeljünk a lelki egészségünkre, és szükség esetén kérjünk segítséget segítő szakembertől.

Az igazság az, hogy a menopauza egy olyan életszakasz, amelyben a számos változás mellett új lehetőségek és kihívások is rejlenek.

Fontos, hogy nyitottak legyünk, kommunikáljunk másokkal, és legyünk tisztában azzal, hogy a menopauza csak egy újabb fejezet az életünkben, amely ugyan sok változást hoz, de nagyrészben rajtunk múlik, hogyan éljük meg.

A cikk szerzője:

Koch Mária

újságíró
menopauza kutató