You are currently viewing Miért nem kívánom a szexet menopauza alatt?

Miért nem kívánom a szexet menopauza alatt?

50 felett is lehet a szex kielégítő, de a hormonális változások már korábban elkezdődnek.

A menopauza idején számos nő tapasztal szexuális problémákat, amelyek részben a hormonális változásokkal függenek össze, de a lelki tényezőket sem szabad elhanyagolni. Az alábbiakban megnézzük a leggyakoribb problémákat, amik hatással lehetnek a szexuális életedre a menopauza alatt. 

Szervi változások a perimenopauza és menopauza idején

 • Már a perimenopauza idején a petefészkek elkezdik csökkenteni a progeszteron és az ösztrogén termelését. A hormonszintek csökkenése több hatást is kiválthat a szervezetben, ezek mindenkinél különböző intenzitással jelentkezhetnek.
 • A menopauza beálltával a petefészkek teljesen leállnak az ösztrogén és progeszteron termelésével, megszűnik a menstruáció.
 • Az ösztrogén és progeszteron csökkenése hatással van a nemi szervek nyálkahártyájára, aminek következtében az intim területek vékonyabbá, szárazabbá és érzékenyebbé válhatnak. 

A hormonális változások hatása a szervezetben a perimenopauza és menopauza idején

 • A hormonális változások befolyásolhatják a hangulatot és a szexuális vágyat.
 • A menstruáció erőssége és ideje kiszámíthatatlanabb lehet. Van, akiből napokig szinte dől a vér, máskor teljesen váratlanul pecsételő vérzést tapasztalhatunk akár egy–két hétig elhúzódóan is. Ugyan orvosilag nem indokolt tartózkodni a szextől menstruáció alatt, de a folyamatos vagy váratlanul érkező vérzés sokaknál nagyban befolyásolhatja a szexhez való kedvet. 
 • A csökkent ösztrogénszint miatt csökkenhet a hüvelyi folyadéktermelés. A hüvelyszárazság kényelmetlenséget, égő érzést és fájdalmat eredményezhet. Az ösztrogén csökkenése viszketést is okozhat, ami szintén kellemetlen érzést és fájdalmat válthat ki szex közben. A menopauza után a nők 20-47 százaléka küzd hüvelyszárazsággal.
 • A hüvelyfalak vékonyabbá válhatnak, melynek során mikrosérülések jöhetnek létre. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy behatoláskor kellemetlenséget, illetve fájdalmat érezz. Ez a fájdalom teljesen blokkolhatja a szexuális vágyat, a hüvelybemenet pedig görcsösen összeszűkülhet.
 • Ahogy csökken az ösztrogénszint, a hüvelyi Lactobacillus-flóra is eltűnik. Ez egy végleges állapot, még a hormonpótló kezelések sem segítenek abban, hogy visszatérjenek a hüvelybe ezek a hasznos baktériumok.

Lelki és pszichés folyamatok a szexuális vágy tekintetében

 • A menopauza idején gyakran tapasztalható hangulatváltozás, stressz, szorongás, alváshiány és alacsony önértékelés is mind negatívan hat a libidóra és az orgazmusra való képességre.
 • A hőhullámok és az éjszakai izzadás is gátat szabhat a szexuális vágynak. Ha folyamatosan át kell öltöznöd, ágyneműt kell cserélned éjjelente, pszichés gát keletkezhet.
 • A változó testkép, a csökkenő hormonszintek, és a termékenység megszűnése komoly lelki kihívást jelenthet. A változások megkérdőjelezhetik a női identitást, a szexuális vonzerőt és az önbizalmat.

Megoldási javaslatok a szexuális vágy növelésére menopauza idején

 • Kommunikáció és partnerrel való együttműködés: Fontos, hogy nyíltan beszélj a szexuális problémáidról a partnereddel. Kommunikálj az igényeidről, érzéseidről és tapasztalataidról. A partnerrel való együttműködés segíthet megtalálni a megoldásokat és új módszereket a szexuális élvezet növelésére. 
 • Kenőcsök és hidratálók: Használhatsz hüvelyi kenőcsöket és hidratálókat a hüvelyi szárazság kezelésére. Ezek a termékek segíthetnek csökkenteni a kényelmetlenséget és fájdalmat a szexuális együttlét során.
  • Síkosítók: csökkentik a behatolási fájdalmat, de a hám tápláltsága nem javul tőlük.
  • Hialuronsavas készítmények: magas vízmegkötő képességük miatt, hidratálják a hüvelyt és segítenek megőrizni a rugalmasságát.
  • Helyi hatású ösztrogén tartalmú krémek: vissza tudják fordítani a hüvelyszárazságot, miközben az ösztrogén általános mellékhatásaival nem kell számolnod, mivel nem kerül be a vérkeringésbe.
 • Szexuális segédeszközök: Az intim játékszerek segíthetnek fokozni az intim területek érzékenységét és növelni a szexuális vágyat. 
 • Életmódváltás: Az egészségtelen életmód a hüvelyszárazságot is elősegítheti, illetve felerősítheti. A dohányzás és a túlsúly is mind negatív hatással lehet a hüvely állapotára. Az egészséges életmód, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres testmozgást és intimtornát, valamint a stresszkezelést, pozitív hatással lehet a szexuális vágyra és az általános jó közérzetre. 
 • Hormonpótló kezelés: A hormonpótló terápia (HRT) lehetőséget nyújthat a menopauza során jelentkező hormonális változások kezelésére és a szexuális vágy növelésére. Fontos azonban, hogy a hormonpótló kezelést csak orvosi felügyelet mellett alkalmazd.
 • A szexológus általi lelki megközelítésről itt olvashatsz.

Ha a libidódban változást érzékelsz a menopauza idején, konzultálj orvossal vagy szakemberrel, hogy megtaláld a legmegfelelőbb megoldást a szexuális problémák kezelésére. Minden nő más és egyedi igényekkel rendelkezik, ezért a kezeléseknek és megoldásoknak is egyénre szabottaknak kell lenniük.