You are currently viewing Tudnivalók a korai menopauzáról

Tudnivalók a korai menopauzáról

Korai menopauzáról akkor beszélünk, ha a petefészek működése 40 éves kor előtt áll le és ehhez a változókor egyes tünetei is társulnak. 

A korai klimax jelenleg körülbelül a nők 3%-át érinti. Az utóbbi években tapasztalható egy fokozatos esetszám növekedés, azonban ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Az idő előtt bekövetkező változókor nemcsak Magyarországon, hanem világszerte sokunknak problémát jelent. A legfrissebb brit statisztikák szerint már minden századik nőnél előfordul, hogy a petefészek működése 40 éves kor előtt leáll. 

Ha tehát te is korábban léptél be a változókorba ne aggódj, nem vagy egyedül!

A korai menopauza okai

A korai menopauza okai még nem teljesen ismertek, de a következő tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy nőnél a vártnál előbb következzen be a menopauza:

 1. Genetika és családi anamnézis: Az öröklődés fontos szerepet játszhat a korai menopauza kialakulásában. Ha a családban már előfordult korai változókorba lépés, akkor nagyobb az esélye annak, hogy ugyanezzel a problémával szembesülj.
 2. Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, például az autoimmun pajzsmirigybetegségek, rheumatoid arthritis vagy lupus, növelhetik a korai menopauza kialakulásának kockázatát. Az autoimmun folyamatok során a test saját sejtjeit támadja meg, és ez hatással lehet a petefészkek működésére is.
 3. Kromoszóma rendellenességek: Bizonyos kromoszóma rendellenességek, például a Turner-szindróma, amelyben az egyik X-kromoszóma hiányzik vagy nem normálisan fejlődik, hajlamosíthat a korai klimax kialakulására.
 4. Gyógyszerek és kezelések: Bizonyos kemoterápiás kezelések és gyógyszerek, sugárterápia vagy szervátültetés is befolyásolhatja a petefészek működését és előidézheti ezt az állapotot.
 5. Műtétek: A petefészkek működését befolyásoló műtétek, például a petefészek eltávolítása vagy a méheltávolítás szintén korai menopauzát okozhatnak.

Vannak azonban a korai menopauzának lelki okai is. A nők érzelmi és pszichológiai állapota befolyásolhatja az endokrin rendszer működését, amely közvetlen hatással lehet a menstruációs ciklusra és a menopauzára. 

A korai klimax tünetei

A korai klimax tünetei - helloklimax.hu

A korai menopauza tünetei hasonlóak lehetnek a természetes menopauza tüneteihez, mivel mindkét esetben a petefészkek működése leáll vagy csökken. 

Néhány gyakori tünet a korai menopauza esetén, amely sokunk számára jelenthet problémát:

 • meddőség
 • gyakori fejfájás
 • hangulatingadozások
 • hőhullámok
 • depresszió
 • hajhullás
 • alvászavarok
 • hízás
 • csökkent libidó
 • emlők konzisztenciájának megváltozása

A korai menopauza kezelése

A korai menopauza kezelése a tünetek enyhítését, a hormonális egyensúly helyreállítását és az egészség megőrzését célozza. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

 • Hormonpótló kezelés: Az alacsony ösztrogénszint kompenzálására és a korai menopauza tüneteinek enyhítésére hormonpótló terápiát lehet alkalmazni. Ez magában foglalhat ösztrogén és progeszteron vagy kombinált hormonkezelést. Fontos azonban megjegyezni, hogy az HRT-t csak orvosi javaslatra és figyelemmel kell alkalmazni, mivel vannak bizonyos kockázatok és mellékhatások.
 • Tüneti kezelés: A korai klimax tüneteinek kezelésére egyéb gyógyszerek is alkalmazhatók. Például a hőhullámok kezelésére használt gyógyszerek, antidepresszánsok hangulati tünetek esetén, valamint kiegészítő terápiák, mint például a gyógynövények vagy a táplálékkiegészítők.
 • Életmódbeli változtatások: Egészséges életmódbeli változtatások, mint például a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése és a megfelelő minőségű pihenés és alvás, segíthetnek enyhíteni a tüneteket és támogatni az általános jólétet.
 • Pszichológiai támogatás: A korai menopauzával járó érzelmi és pszichológiai kihívások kezelésére pszichológiai támogatás, terápia vagy csoportos támogató programok is igénybe vehetők.

Fontos, hogy a korai menopauza kezelése egyéni alapú legyen, és az orvosoddal vagy terapeutáddal konzultálva történjen. Egy szakember ugyanis a tünetek súlyosságát, az egyéni egészségi állapotodat és a saját preferenciáidat figyelembe véve javasolja a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

A korai menopauza megelőzése

A korai menopauza nem mindig megelőzhető, mivel az okok sokféle lehetnek, és nem minden esetben befolyásolhatók. Azonban néhány életmódbeli és egészségügyi intézkedés segíthet csökkenteni a kockázatot vagy lassítani a menopauza bekövetkeztét. 

Íme néhány tipp a korai menopauza megelőzésére:

 • Egészséges életmód fenntartása: Táplálkozz kiegyensúlyozottan, fogyassz egészséges ételeket, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Mozogj rendszeresen és kerüld a dohányzást.
 • Stressz csökkentése: Próbálj meg stresszkezelő technikákat elsajátítani, mint például a meditáció, relaxáció vagy légzéstechnikák. Az állandó stressz ugyanis negatív hatással lehet a hormonális egyensúlyra.
 • Rendszeres orvosi vizsgálatok: Járj rendszeresen nőgyógyászhoz és végeztesd el az ajánlott szűrővizsgálatokat. Az időben felismert egészségügyi problémák esetén ugyanis hatékonyabb kezelési lehetőségek állnak rendelkezésedre.
 • Hormonális egyensúly támogatása: Egyes kutatások szerint a D-vitamin, a kalcium és az omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a hormonális egyensúly fenntartásához. 
 • Egészséges életvitel: Az alkoholfogyasztás mérséklése vagy elhagyása, valamint drogok kerülése hozzájárulhat a korai klimax kialakulásának megelőzéséhez. Fontos a megfelelő pihenés és alvás, és szükség esetén kérj segítséget az alvásproblémák kezelésére.

Bár ezek a tippek segíthetnek a korai menopauza kockázatának csökkentésében, nem garantálják teljesen annak elkerülését.

Teherbeesés esélye a korai menopauza idején

Teherbeesés esélye korai menopauza esetén - helloklimax.hu

A korai menopauza idején a peteérés és a termékenység általában jelentősen csökken vagy megszűnik. Ezért általában azt mondhatjuk, hogy a korai menopauza idején a teherbe esés esélye rendkívül ritka vagy gyakorlatilag lehetetlen. A menopauza során a peteérés és a menstruáció leáll, ami azt jelenti, hogy a megtermékenyülés nem lehetséges.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a menopauza előtti időszakban, amikor még a premenopauza vagy perimenopauza állapotban vagyunk, a peteérés és a termékenység jelen lehet, bár már alacsonyabb szinten. Ezért, bár a terhesség valószínűsége ebben az időszakban is csökken, még mindig lehetséges. 

A korai menopauza esetén is ajánlott fogamzásgátló módszereket alkalmazni vagy konzultálni egy szakemberrel a tervezett családtervezési lehetőségekről.