You are currently viewing Változókori vérzészavarok – Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Változókori vérzészavarok – Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

A változókor, más néven menopauza vagy klimax a nők életében természetes és fontos időszak, amikor a petefészkek termelése fokozatosan lecsökken, és a menstruációs ciklusok megszűnnek. Ezt a hormonális változásokkal teli időszakot gyakran kísérik vérzészavarok, amelyek sok nő számára kellemetlenséget és kihívásokat jelenthetnek. 

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a változókori vérzészavarok okait, valamint megosztunk néhány tippet a kezelésükre és enyhítésükre.

A változókori rendszertelen menstruáció tünetei

A rendszertelen menstruáció értelmezése teljes mértékben egyéni megítélés kérdése. Minden nő menstruációs ciklusa más és más, ezért a rendszertelenséget mindenkinek a saját megszokott ciklusához képest lehet megállapítani. A menstruáció akkor tekinthető rendszertelennek, ha hosszú távon, több hónapon keresztül olyan változások lépnek fel, amelyek eltérnek a tipikus menstruációs ciklusodtól.

Szükséges figyelembe venni számos különböző menstruációs rendellenességet, amikor a menstruációs változásokat értékeljük:

 1. Ciklus hossza: Az időtartam, amely két menstruáció között eltelt.
 • Túl gyakori menstruáció (polymenorrhea): Ha a két vérzés között 21 napnál kevesebb idő telik el.
 • Ritka menstruáció (oligomenorrhea): Amikor a két vérzés között 35 napnál több idő telik el.
 1. Menstruáció hossza: A vérzés időtartama.

Vérzés mennyisége:

 • Túlzott vérzés (menorrhagia): A menstruáció során túlzottan nagy mennyiségű vagy hosszan tartó vérzés.
 • Rövid, gyenge vérzés (hypomenorrhea): A menstruáció szabályosan jelentkezik, de kevesebb vérzéssel és rövidebb időtartammal jár.
 1. Középidős vagy ovulációs vérzés: A peteérés idején jelentkező vérzés.
 • Vér és váladék változása: A menstruáció során tapasztalt vér vagy váladék színének, szagának és állagának változása.
 • Kísérő tünetek változása: A menstruációhoz kapcsolódó kísérő tünetek, például fájdalmas görcsök (dysmenorrhoea) változása az alhasban, hátban és combokban.
 1. Kimaradó menstruáció (amenorrhea): Több menstruációs ciklus kiesése.

Fontos megjegyezni, hogy a menstruációs változások egyéni élmények alapján kerülnek értékelésre, és ami egyikünknél rendszertelennek tekinthető, az másikunknál normális lehet. 

A változókori rendszertelen menstruáció okai

A változókori rendszertelen menstruáció okai - helloklimax.hu
 • A változókorban tapasztalt rendszertelen menstruáció leggyakoribb oka az ösztrogén és a progeszteron szintje közötti hormonális egyensúly felborulása. Ez a változás a petefészkek működésének változásával és a hormontermelés csökkenésével jár. Az ösztrogén szint csökkenni kezd, és a progeszteron termelődés is alábbhagy. Ennek eredményeként a menstruációs ciklus és a peteérések rendszertelenné válhatnak.
 • Emellett más tényezők is okozhatnak rendszertelen menstruációt. Néhányunk esetében életmódbeli tényezők vagy érzelmi megrázkódtatások befolyásolhatják a menstruációs ciklust. 
 • Az egészségügyi problémák, például fertőzések, gyulladásos állapotok, policisztás petefészek-szindróma, mióma, endometriózis, pajzsmirigy-diszfunkció vagy tumorok is okozhatnak rendszertelen menstruációt.
 • Az életmódbeli rizikófaktorok közé tartozik például a hosszan tartó fizikai megerőltetés vagy túl sok testmozgás, alultápláltság, jelentős súlygyarapodás vagy súlyvesztés, lelki vagy érzelmi megrázkódtatás, alvászavarok, krónikus fáradtság, erőteljes dohányzás, túlzott koffein- vagy alkoholfogyasztás, stresszes életmód, bizonyos gyógyszerek szedése.

A klimaxos vérzészavarok lehetséges következményei

A változókori rendszertelen menstruációval járó hormonális változások és vérzészavarok bizonyos kockázatokkal járhatnak. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos kockázatot, amelyek kapcsolatban lehetnek a változókori rendszertelen menstruációval:

 • Nehezebb teherbeesés: Védekezés nélkül még a változókor egyes periódusaiban is teherbe lehet esni, azonban a vérzészavarok csökkentik ennek az esélyét. Az ovuláció és a peteérések hiánya vagy változékonysága miatt a termékeny időszak nehezebben követhető nyomon.
 • Méhnyálkahártya hiperplázia: A hosszan tartó és rendszertelen menstruációk növelhetik a méhnyálkahártya vastagságát, ami méhnyálkahártya hiperpláziahoz vezethet. Ez az állapot fokozhatja a méhnyakrák vagy a méhnyálkahártya rák kialakulásának kockázatát.
 • Vashiány és vérszegénység: A rendszeres és bőséges vérvesztés vagy a vérzés időszakos hiánya vashiányhoz és vérszegénységhez vezethet.
 • Emocionális és érzelmi hatások: A vérzészavarok változókorban pszichológiai hatással is járhatnak. Stressz, szorongás, hangulatváltozások, alvásproblémák és egyéb emocionális tünetek jelentkezhetnek.
 • Csontok egészsége: Az ösztrogén szint csökkenése a változókorban negatív hatással lehet a csontok egészségére, és hozzájárulhat az csontritkulás (oszteoporózis) kockázatának növekedéséhez. 

A változókori rendszertelen menstruáció kezelése

A változókori rendszertelen menstruáció kezelése - helloklimax.hu

A változókori vérzészavarok kezelésére háromszintű megközelítést lehet alkalmazni. Életmódbeli változásokkal kezdhetünk, amelyek a legkevésbé invazívak (orvosi műtéti eljárást igénylők)  és a legkisebb kockázattal járnak. Ha szükséges, további beavatkozásokra is lehetőség van.

 • Életmódbeli változások: Az életmódunk és szokásaink befolyásolják a menstruációs ciklust. A túlzott fizikai aktivitás, stresszes életmód és érzelmi terhelés mind hatással lehetnek a menstruációs ciklusra. A nyugodt mindennapok, a testi-lelki egyensúly segíthetnek a havi ciklus kiegyensúlyozásában. Az alkohol és a koffein fogyasztás-, illetve a dohányzás csökkentése vagy abbahagyása szintén javíthatja a közérzetet. Néhány kisebb változtatás is segíthet a klimax utáni menstruációs zavarokkal való könnyebb megbirkózásban.
 • Alternatív gyógyászat: Ha az életmódbeli változtatások nem hoznak eredményt, az alternatív gyógyászat számos lehetőséget kínál a rendszertelen menstruáció kezelésére. Az alternatív módszerek alacsony kockázattal járhatnak, és hatékonyak lehetnek a menstruáció szabályozásában. Gyógynövények, akupresszúra, akupunktúra, homeopátia és aromaterápia is eredményes lehet a tünetek enyhítésében. Azonban ne feledjük, hogy az alternatív megoldások használta is rejt magában kockázatot.
 • Orvosi kezelés: Az orvosi beavatkozások, mint például hormonterápia vagy sebészeti beavatkozások, főként azokban a helyzetekben, amikor a rendszertelen menstruáció mögött kóros állapotok állnak fenn, elkerülhetetlenek. Fontos egy nőgyógyász szakorvos felkeresése, ha a rendszertelen menstruáció hosszabb ideig fennáll. A szakorvos képes a rendelkezésre álló vizsgálati módszerekkel a tünetek hátterében meghúzódó okokat megállapítani és kezelni.

Fontos megjegyezni, hogy a kezelési módszerek kombinálhatók és mindenkinél egyediek lehetnek. A legjobb megoldást az orvossal vagy terapeutával történő konzultáció és az egyénre szabott kezelési terv biztosítja.