You are currently viewing Ezért több a konfliktusod klimax idején

Ezért több a konfliktusod klimax idején

Beszéltünk már arról, hogy változókori hormonváltozások okozhatnak hangulatingadozást, feszültebb érzelmi reakciókat így a konfliktusok aránya is megnőhet mind a magánéletünkben, mind a munkahelyünkön.

Ne gondold, hogy klimax alatt keveredsz csak konfliktusba!

A konfliktusos helyzetek elkísérnek egész életünkben. Igaz, hogy menopauza idején megnőhet a konfliktusos helyzetek esélye, de ennek esélye nagyobb mértékben múlik a te reakcióidon.

Konfliktusba akkor keveredhetünk, ha veszélyeztetve látunk valamit, ami számunkra fontos. Ez lehet erőforrás, előmeneteli lehetőség, döntési alternatíva, státusz, vagy akár saját értékeink, hiedelmeink, meggyőződésünk, jogaink.

Konfliktus különböző szinteken alakulhat ki. Intraperszonális szinten, amikor bennünk van egy konfliktus. Például ilyen, amikor egy döntési helyzetben vagyunk és azon megy az agyalás, hogy melyik alternatíva mellett döntsek. 

A konfliktus kialakulásának következő szintje az interperszonális szint, azaz két ember között kialakult konfliktus. A következő szint, amikor egy csoporton, szervezeten belül alakul ki konfliktus helyzet, szervezetek között, nemzetközi vagy globális szinten.

Lehet-e konstruktív hatása egy konfliktusnak klimaxtól függetlenül?

Természetesen, hisz egy konfliktus azért robban ki, mert feszültség van a levegőben. Ha teret engedünk a konfliktusnak, ezzel csökkentjük a feszültséget. Előbb-utóbb valamiféle megoldásra törekszünk, ehhez gyakran segítségül hívjuk a kreativitást vagy az eddigi tapasztalatainkat, hogy ötletekkel jöhessünk elő, amelyek a megoldáshoz vezetnek. Egy konfliktus helyzetben, amikor a megoldásra törekszünk képesek vagyunk a problémát leválasztani az egyénről. A konfliktus felszínre hoz dolgokat, ezáltal átláthatóvá teszi a hatalmi és erőviszonyokat. Sok esetben előremutató változást generál és hozzájárul az egyén önértékelésének megerősítéséhez.

A konfliktusnak romboló hatásai is lehetnek

Védekező magatartáshoz vezethet, az egyébként is ellenséges csapathangulatot még inkább megosztja és a csoport széteséséhez vezethet.

A konfliktus, mint stresszhelyzet menopauzában

A konfliktushelyzet legelső jele a ránk gyakorolt hatása, mely egyszerre jelentkezhet pszichés, érzelmi és testi szinten is. 

Menopauzában azért keveredsz könnyebben konfliktusba, mert a hormoningadozások miatt érzékenyebb, feszültebb lehetsz és könnyebben elveszíted a kontrollt az érzelmeid felett.

A konfliktus felismerése, azonosítása gyakran együtt jár a frusztráció, akadályozottság megélésével, ami a fenyegetettség érzését is jelentheti, melyhez a stressz „üss vagy fuss” testi válasza is társul. Emiatt kiemelkedően fontos, hogy a stressz kezelése megfelelő legyen, de menopauzában erre fokozottan figyelj!

A folytatásban hozom a tippeket a konfliktusos helyzetek egyszerű feloldására.

A cikk szerzője:

Bócsi Rita

VÁLLALATI MENOPAUZA PROGRAM FEJLESZTŐ, MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBER, COACH (ACC)