You are currently viewing A korai menopauza növeli a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát

A korai menopauza növeli a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát

Számos egészségügyi probléma jelentkezhet klimax előtt és alatt, amelyekről keveset tudunk pusztán azért, mert alig beszélünk róla, illetve nem tájékozódunk alaposan. Ebben az anyagunkban a korai menopauza és a szívbetegségek összefüggéseiről számolunk be.

Egyre több kutatás és tapasztalat igazolja; tévesen gondoljuk, hogy a szívbetegségekben a férfiak jobban érintettek, mint a nők.

A statisztikák azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek ugyan a nőknél jellemzően 10 évvel később jelentkeznek, mint a férfiaknál, azonban menopauzában megnő a nők érintettsége. Amíg az ösztrogén megfelelő mennyiségben van jelen a nők szervezetében, addig védi a kardiovaszkuláris rendszert.

Amikor abbamarad a menstruáció, rohamosan csökken az ösztrogénszint, ezért gyakrabban alakulhatnak ki kardiovaszkuláris betegségek is.

A tekintélyes szakmai lapban, az European Heart Journalban megjelent tanulmány szerint a 40 éves kor előtt bekövetkező menopauza növeli a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. A több mint 1,4 millió nő bevonásával végzett vizsgálat szerint, minél korábban következik be a menopauza, annál magasabb a szívelégtelenség kockázata.

Kép forrása: academic.oup.com

Korai menopauzáról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzés 40 éves kor előtt következik be.

A kutatásban valamivel több, mint 1, 4 millió, 30 évesnél idősebb posztmenopauzában lévő nő adatait dolgozták fel. Az összefüggések vizsgálata során értékelték a résztvevők életkorát, dohányzási szokásait, alkoholfogyasztását, fizikai aktivitását, anyagi helyzetét, BMI-jét, magas vérnyomását, 2-es típusú cukorbetegségét, diszlipidémiáját (vérzsír eltérések), krónikus vesebetegségét, koszorúér betegségét, hormonpótló kezelését és az első menstruáció időpontját.
A korai menopauzába került nőknél 33%-kal nagyobb volt a szívelégtelenség és 9%k-al nagyobb a pitvarfibrilláció kockázata.

Minél fiatalabb korban következett be a menopauza, annál jobban nőtt a szívelégtelenség kockázata.

Az 50 éves kor fölött bekövetkezett menopauzához képest a 45-49 év közöttieknél 11%-kal, a 40 és 44 év közöttieknél 23%-kal és a 40 év alattiaknál 39%-kal volt nagyobb a szívelégtelenség kockázata.
A pitvarfibrilláció kockázata hasonló arányokat mutatott: 4%-kal, 10%-kal és 11%-kal volt magasabb a kockázat a fiatalabb korban bekövetkező menopauza esetén.

Téves tehát az a felfogás, hogy a szívbetegségek elsősorban a férfiakat érintik, a nemmel összefüggő kockázati faktorok miatt. Egyre több bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy a 40 éves kor alatt bekövetkező menopauza növelheti a szívproblémákat.

Az edukáció és a prevenció már a klimax beállta előtt segíthet csökkenteni és elkerülni a rizikófaktorokat.

A felvilágosítás és a megelőzés fontosságára hívom fel a figyelmed kedves nőtársam, hiszen a klimaxra történő tudatos felkészüléssel tehetsz azért, hogy elkerüld a klimaxhoz társítható komolyabb betegségeket.
Edukációs és prevenciós programjaink pont erről szólnak, neked állítottuk össze azért, hogy tudatosan készülhess a változókorra. Rajtunk nem fog múlni, hogy egy egészségesebb életmód felé mozdulhass el, és megmutassuk azokat a megoldásokat, amelyekkel tényleg te is így köszöntheted a változásokat: hello, klimax!

A cikk szerzője:

Koch Mária

újságíró, menopauza kutató