You are currently viewing A hólyaghurut a klimaxos nők életét is megkeseríti

A hólyaghurut a klimaxos nők életét is megkeseríti

A változókori inkontinencia mellett egy másik vizelést érintő gyakori probléma, amely megkeseríti a nők mindennapjait, a hólyaghurut. A nők fele legalább egyszer átesik rajta élete során, a klimax alatt pedig jellemző tünetté is válhat.

Miért a nők?

A fiatal nőknél akár 50-szer nagyobb az esélye a hólyaghurutnak, mint a férfiaknál. Ennek egyszerű anatómiai oka van, ugyanis a nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumok könnyebben jutnak fel a húgyhólyagba. A másik ok, hogy a végbélnyílás és a húgycső nyílása jelentősen közelebb helyezkedik el egymáshoz a nők esetében, így a bélbaktériumok nagyobb valószínűséggel jutnak el a húgycsőhöz. A húgyhólyaggyulladás leggyakoribb kórokozója pedig nem más, mint az Escherichia coli (röviden E. coli) nevű baktérium, mely része a normális bélflórának, de míg az emésztőrendszeren belül tartózkodva panaszokat nem okoz, addig a végbélnyílás környékéről a húgycsőhöz majd a húgyutakba jutva úgynevezett felszálló fertőzést vált ki.

A hólyaghurut leggyakoribb tünetei:

fájdalmas, égő, csípő vizelés

hirtelen ránk törő, sürgető vizelési inger

gyakori vizelés, melyek során nagyon kevés vizelet távozik

alhasi fájdalom

rossz szagú, esetenként habos, zavaros, akár véres vizelet

Klimax és a hólyaghurut

A változókorban a hormonális változások következtében megnő a hólyaghurut kialakulásának kockázata. Az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenése fogékonyabbá teheti a szervezetünket a húgyúti fertőzésekre. Az ösztrogénszint csökkenésének fontos következménye a hüvelyhám elvékonyodása és rugalmasságának csökkenése. A hüvelyi szárazság miatt a sérülékeny szövetek kevésbé tudnak ellenállni a kórokozók támadásának, így gyakrabban alakulnak ki a hüvelyfertőzések. Mivel a húgycsőnyílás és a hüvelybemenet közel található egymáshoz, a baktériumok könnyen átvándorolhatnak a hüvelyből a húgycsőbe, onnan pedig a húgyhólyagba.

A hüvelyhám baktériumösszetétele is megváltozik a klimax során, és alig maradnak tejsavbaktériumok. Mint említettük, az E. coli az egyik leggyakoribb húgyúti kórokozó, mely képes megtelepedni a hüvelyben, főleg ha hormonhiányos állapotban van. Ott raktározódik, míg újra megfertőzheti a húgyutakat.

Visszatérő hólyaghurut

A kezeletlen vagy hosszan tartó hólyaghurut továbbterjedve vesemedence-gyulladáshoz vezethet, melynek tünetei (láz, erős deréktáji fájdalom) sokkal kellemetlenebbek, és kezelésük is hosszabb időt vesz igénybe. A kezeletlen hurut ráadásul krónikussá is válhat, így keserítve meg folyamatosan a mindennapokat. Visszatérő hólyaghurutról akkor beszélünk, ha a húgyhólyag gyulladása tartósan fennáll, vagy egy éven belül legalább háromszor jelentkezik.

Visszatérő hólyaghurut esetén hajlamosító tényezőket is figyelembe kell venni: a vesekő, a húgyhólyagkő, a klimax során változó ösztrogénszint, a normálistól eltérő felépítésű vagy működésű vizeletkiválasztó rendszer, a nemi élet (főként gyakori partnerváltással) és a genetikai hajlam is szerepet játszhat.

Cukorbetegség és hólyaghurut

Az ülőmunka, a túlsúly, a stressz, a rossz táplálkozási szokások és az alacsony fizikai aktivitás negatív hatása a negyvenes éveinkre válik igazán érezhetővé, pont amikor már sokaknál elkezdődik a klimax. A menopauza alatt egyébként is gyakrabban előforduló súlygyarapodás egyéb betegségek felbukkanása mellett elősegítheti a 2-es típusú diabétesz kialakulását is. Ezért legtöbbször az életmódunk a felelős: a túlsúly, a nem megfelelő étkezés és a mozgásszegény életmód mind hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. E betegségben szenvedők száma folyamatosan nő, a száz lakosra jutó betegek száma az elmúlt húsz évben megháromszorozódott Magyarországon is, a 19 és 70 év közöttiek 8 százaléka érintett.

Mivel a vizeletben lévő cukor táptalajt nyújt a baktériumoknak, könnyen elszaporodnak, így a diabéteszben szenvedők számára gyakoribb lehet a hólyaggyulladás kialakulása. Ezenkívül a magas vércukorszint gyengíti az immunrendszert és káros hatással lehet a húgyhólyagot irányító idegekre, ami a hólyag hiányos kiürüléséhez vezet és szintén lehetővé teszi a baktériumok túlszaporodását. A húgyúti fertőzések cukorbetegeknél gyakran érintik a felső húgyutakat, melyek súlyos veseszövődményekhez vezethetnek. Ezért különösen fontos, hogy amennyiben felmerül a húgyúti fertőzésre gyanúja, azonnal forduljunk orvoshoz, így megelőzve a szövődményeket. A felső húgyúti fertőzés főbb tünetei közé tartozik a hasmenés, a magas láz, a hidegrázás, a hányinger, a hányás és a fájdalom a hát felső részén és az oldalsó szárnyban.

Megelőzhető a hólyaghurut?

Száz százalékos módszer nincs, de sokat tehetünk a kiújulás ellen egy kis odafigyeléssel és néhány életmódbeli változtatással. Ezek a legfontosabb teendők kialakult hólyaghurut esetén, illetve megelőzés céljából:

Igyál naponta legalább 3 liter folyadékot, elsősorban vizet. Ez segíthet a baktériumok kiürítésében.

Ne tartsd vissza a vizeleted, üríts gyakrabban, akkor is, ha kellemetlen érzést tapasztalsz közben.

Pisilés után elölről hátrafelé törölve használd a vécépapírt.

Kádfürdő helyett zuhanyozz.

Illatosított fürdőtermékek helyett használj natúr szappant és bőséges vizet a mosakodáshoz. Kerüld az illatosított intimtermékeket (illatos betétek, sprék) is.

Viselj légáteresztő fehérneműt. A nedves környezet segíti a baktériumok elszaporodását, de a pamut alsónemű megfelelően szellőzik, így nem fog nedvesség felhalmozódni.

Fogamzásgátlásnál a spermicid termékeket (krém, hab, zselé, kúp) érdemes leváltanod más, nőgyógyásszal egyeztetett megoldásra.

Szexuális együttlét után a hólyagot minél előbb ürítsd ki.

A hüvelyhám sorvadásának kezelésében segíthet a helyi ösztriol terápia.

A normális hüvelyflóra helyreállításának céljából használj probiotikumot.  A hüvelyi baktériumflóra kezelésével csökkenthető a húgyhólyag környékén érezhető szurkáló érzés és az állandó vizelési inger.

Vörösáfonya, tőzegáfonya, D-mannóz tartalmú készítményekkel is sokat tehetsz az egészséges húgyutakért.