You are currently viewing Változókori vizelési inger

Változókori vizelési inger

Amikor a változókor közeledik vagy már teljes mértékben jelen van egy nő életében, számos tünet és kellemetlenség jelentkezhet. Az egyik ilyen probléma lehet a gyakori változókori vizelési inger. A témában számtalan kérdés merülhet fel: Mi okozza ezeket a problémákat? Hogyan kezelhetőek? Ebben a blogbejegyzésben részletesen kitérünk ezekre a kérdésekre.

Mi az az inkontinencia? 

Az inkontinencia egy komplex egészségügyi probléma, melyet a nem kívánt vagy váratlan vizeletvesztés jellemez. Ez az önkéntes vizelet visszatartására való képtelenség számos okból kifolyólag alakulhat ki.

A vizeletvesztés mértéke és gyakorisága változó lehet – néhány embernél csak cseppenként, míg másoknál jelentősebb mennyiségben jelentkezhet ez a probléma. A vizelet inkontinencia nem csak fizikai kellemetlenségeket okozhat, hanem érzelmi és pszichológiai stresszt is eredményezhet, mely hatással lehet az életminőségre, az önbizalomra, a társas kapcsolatokra és az általános jóllétre is.

Vizelettartási probléma okai nőknél

Vizelettartási probléma nőknél - helloklimax.hu

A vizelettartási gondok nőknél több tényező eredményeképpen is kialakulhatnak, melyek közül a változókor idején gyakran felmerülő okok a következők:

 • Hormonális változások: A változókor során csökken az ösztrogén szint, ami befolyásolhatja a hólyag működését és a húgycső izmainak állapotát.
 • Hólyagsüllyedés: Az évek során a medencefenéki izmok gyengülhetnek, ami hólyagsüllyedéshez vezethet. Ez növeli a gyakori vizelési ingert és az inkontinencia kialakulásának kockázatát.
 • Fertőzések: A húgyúti fertőzések szintén gyakori vizelési ingert okozhatnak.
 • Gyógyszerek: Néhány gyógyszer, különösen a magas vérnyomás kezelésére használtak, növelhetik a vizelési ingert.

A változókori inkontinencia tünetei

A változókori inkontinencia leggyakoribb tünetei:

 • Váratlan vizeletvesztés: Ez történhet fizikai erőfeszítés, nevetés, köhögés vagy tüsszentés nélkül is.
 • Hirtelen és ellenállhatatlan vizelési inger: Ez gyakran jelentkezik anélkül, hogy a hólyag teli lenne.
 • Gyakori vizelési inger: Még akkor is, ha csak kis mennyiségű vizelet van a hólyagban.
 • Éjszakai vizelési inger: Az érintettek gyakran ébrednek fel éjszaka arra, hogy vizeletet kell üríteniük.
 • Csepegés vagy szivárgás: Ez a vizelet akaratlan elvesztését jelenti.
 • Teli hólyag érzés: A vizeletürítés után is érzékelhető, mintha a hólyag nem ürült volna ki teljesen.
 • Fájdalom vagy égő érzés vizelés közben.

Vizelettartási probléma kezelése nőknél

Azon nők számára, akik a változókorban találkoznak vizelettartási problémákkal, többféle kezelési lehetőség is rendelkezésre áll:

 • Medencefenéki izomgyakorlatok: Az izmok erősítése segíthet a vizelet kontrollálásában és csökkentheti az inkontinencia kialakulásának kockázatát. Remek gyakorlat lehet erre a Kriston intim torna. 
 • Hormonpótló terápia: Néhányunk számára az ösztrogén pótlása is segíthet a vizelettartási problémák enyhítésében.
 • Gyógyszeres kezelés: Egyes gyógyszerek képesek csökkenteni a hólyag túlzott aktivitását.
 • Sebészi beavatkozások: Bizonyos esetekben, ha a konzervatív kezelés nem hatékony, sebészi beavatkozás lehet a megoldás.

Fontos, hogy forduljunk szakemberhez, ha változókori inkontinenciával küzdünk. A megfelelő szakember kiválaszthatja a legmegfelelőbb diagnosztikai módszert és kezelést, figyelembe véve az egyéni körülményeidet és az inkontinencia súlyosságát.

Összefoglalva, a változókori vizelési inger komoly hatással lehet az életminőségre. Azonban a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek széles skálája lehetővé teszi a tünetek enyhítését és a nők komfortérzetének javítását. 

Ha szeretnél még jobban tisztába kerülni a témával, fedezd fel Tudásközpontunkat, ahol olyan videós anyagok állnak rendelkezésedre, amikből sokrétű módon érhetőek meg a változókori folyamatok.