You are currently viewing A Klimax időszaka, ahogy a coach, a mentálhigiénés szakember látja

A Klimax időszaka, ahogy a coach, a mentálhigiénés szakember látja

Ha a coach meghallgatja, amit a szakemberek mondanak a klimaxról – hogy akár 20 évet is felölelhet egy nő életében az az időszak, amikor a klimax valahogyan hat az életére-, akkor elgondolkodik azon, hogy hány és hány élethelyzetben támogathatja azt a nőt, akinek az életére a klimaxszal járó hormonális, és az ebből fakadó testi, lelki és pszichés változások kihatnak. Ezek az élethelyzetek nagyon különbözőek lehetnek: gyermekkel vagy anélkül, munkahellyel vagy anélkül, társsal vagy társ nélkül, támogató háttérrel vagy anélkül, és még sorolhatnám.

A klimax ideje az egyéb számvetések ideje is egyben

Ami még felerősítheti ezt az alapállapotot az az, hogy törvényszerűen 45-50 év körül eljön egy pont, amikor számot vetünk azzal, hogy eddig mit tettünk le az asztalra, honnan hová jutottunk és főleg feltesszük azt a kérdést, hogy hogyan tovább? Ezt az élethelyzetet nevezzük életközepi válságnak. A válság szót kihívásra is cserélhetném, mert pozitívabban hangzik, több benne az energia, mely a továbblépést táplálja. Egy dolog viszont biztos: ilyenkor történik egy megállás és számvetés.

A gyermekes nők megélik az „üres fészek” szindrómát is, amikor a gyermekek kirepülnek és hirtelen egyedül marad a nő, a pár.

Akinek nincs gyermeke, az jellemzően egy gyász folyamatot él meg, hiszen ebben az életkorban kénytelen elengedni az anyaság szerepét.

A magánélet sajátosságai mellett a munkájában is megélhet egy változást, mely munkahely vagy teljes karrier váltással is járhat.

Az, hogy a klimaxxal tarkított időszakot hogyan éli meg egy nő, abban nagy szerepet játszik a tudatosság.

És itt jön képbe a coach. Coachként, több éves nagyvállalati HR és egyéb tapasztalatokkal a hátam mögött arra köteleztem el magam, hogy embereknek és szervezeteknek fogok segíteni abban, hogy kihozzák magukból a legjobbat. Mindezt teszem úgy, hogy partnerként ott vagyok az elakadások tisztázásában és az ezeken való átlendítést segítem. Ebben a mentálhigiénés tanulmányaim is támogatnak szilárd háttérként.

Viszont egy segítő abban az esetben tud csak segíteni, ha van rá nyitottság. Ehhez kell a tudatosság, hogy nőként felismerjem, hogy milyen helyzetben vagyok, ezt tudatosítsam és kezdjek el tenni magamért.

Tehát Hölgyek, ne dugjátok a fejeteket a homokba! A klimax itt van az életünkben, ha akarjuk, ha nem. Ha már ez így van, akkor miért ne éljük meg a lehető legjobban? A megélésben, a változások kezelésében segít neked a helloklimax® program, gyere, csatlakozz hozzánk!