You are currently viewing Egy lépcsőfok a létrán – Menopauza-szótár

Egy lépcsőfok a létrán – Menopauza-szótár

Ez a szószedet Az én menopauzasztorim című könyvhöz készült. Kedves olvasó, aki a kezedben tartod a könyvet, ezekkel a fogalmakkal fogsz találkozni. 
Mielőtt belecsapunk a levesbe, fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapfogalommal. Főleg azért, mert a szóismétlés elkerülése érdekében váltakozva fogom őket használni, miközben ugyanarról van szó: a menopauzához vezető útról. Tehát következzék egy gyorstalpaló.

 

Mi a menopauza?

Menopauzáról akkor beszélünk, amikor 12 hónapig elmaradt a menstruáció. Ebből logikusan következik, hogy a menopauza egyetlenegy napra utal, ami minden nő életében máskor következik be. Magyarországon átlagosan ez az 51. év körül történik meg.

Mi a perimenopauza?

A perimenopauza az utolsó menstruáció körüli időszak: a premenopauzának és a posztmenopauzának azt a részét foglalja magában, amikor a változás már megkezdődik, és még nem állt be az új egyensúly. A premenopauzában még van menstruáció – szabályos vagy rendszertelen.

Az utolsó menstruációt követő időszakban is előfordulhat ösztrogénhormon-termelés a petefészkekben. Ilyenkor a méhnyálkahártya vastagodik, de nem feltétlenül válik le. A petefészek néha „magához tér”, és a keringésbe bocsájt valamennyi ösztrogént, a méhnyálkahártya vastagabb lesz, néha még némi pecsételő vérzés is előfordulhat.

A perimenopauza tartamát illetően beszélhetünk hónapokról vagy évekről. Van olyan nő, aki öt évig „szenved”, míg mások az egészből alig észlelnek valamit.

Mi a premenopauza?

Az utolsó menstruáció előtt már évekkel élettani hormonális változások és tünetek kezdődhetnek, amelyek az utolsó vérzéssel érnek véget. A tüszőhormon-termelés hullámzóvá válik.  Az ovuláció megjelenése rapszodikus. Egy-egy peteérés akkor is történhet, ha hónapokig nem jelentkezik a menstruáció, sőt akkor is, ha hőhullámokat tapasztalt a nő. A fogamzásgátlást nem lehet mellőzni. Mivel a progeszteron – a sárgatesthormon – változó mennyiségben termelődik, a terhesség kihordása általában sikertelen, de ez sem biztos. A tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) hormonok szintje a vérben kiszámíthatatlan módon emelkedik, a petefészek-működést szabálytalanul serkentik, így néha nagyon sok ösztrogén keletkezik. Ilyenkor mellfeszülés, fejfájás, ödéma jelentkezhet. A vérzés gyakran erőssé és pontatlanná válik, mivel az egyre csökkenő mennyiségű sárgatesthormon nem alakítja át olyan szerkezetűvé a méhnyálkahártyát, hogy egyben leválhatna. Először inkább rövidül, a 21–26 napos ciklus a jellemző. Később egyre hosszabbak a ciklusok, egy-egy ki is marad, végül megszűnik.

És akkor mi a klimax?

Ugye másképpen hangzik, mint dallamosabb nevű testvérkéi? Ez azért van, mert a klimatérium egy görög eredetű szó, aminek jelentése „egy lépcsőfok a létrán”. Tekinthetjük a női lét egy újabb szakaszának. Klimaxnak az utolsó vérzés előtti és utáni éveket szokták nevezni. Egyben öleli fel a peri- és premenopauzát, a menopauza egynapos momentumát, és az azt követő periódust, a posztmenopauzát.

HRT? Az meg mi lenne?

Nálunk, Angliában manapság a csapból is ez folyik. Mára eljutottunk odáig, hogy bármelyik 45 év fölötti nő, aki a változókor tüneteit észleli magán, kérheti a háziorvosától a HRT-t, ami nem más, mint „hormon replacement therapy”, vagyis hormonpótló terápia. Célja, hogy a változókor tüneteit enyhítse azáltal, hogy pótolja azokat a hormonokat, amelyeknek csökken a szintje. Több formában elérhető: tapasz, zselé, tabletta, kinek melyik szimpatikusabb. Nekem is van április óta egy doboz tapasz a medicinás szekrényben, de még nem bontottam ki. A háziorvosom írta fel, amikor megemlítettem neki, hogy enyhén szenvedek ettől-attól. Rengeteget olvastam arról fórumokon, hogy sok nőnek igazi megváltást jelent, de engem még nem vitt rá a lélek. Nyugodtan lehet makacsnak nevezni, de úgy vagyok vele, hogy megpróbálom természetesebb módon „kezelni” magam, és azokat a szimptómákat, amelyek zavarnak.

Nos, ennyi lenne a klimaxos szószedet.

A könyvben váltakozva fogom használni ezeket a fogalmakat, holott írásom a perimenopauzáról szól. Negyvennyolc és fél éves lévén még nem jutottam el az egyéves betét-és tamponmentességhez, mindössze a ciklusom rendetlenkedik egy ideje. Ha csak ennyi lenne, nem is szólnék egy szót sem, de mint ki fog derülni, a repertoár ennél sokkal színesebb. Nem is szaporítom tovább a szót. Ha mindenki felkészült, vágjunk bele.

A Menopauza-szótár szakmai lektora Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyász szakorvos, menopauzaspecialista.

A szószedetet írta:

Zsuzsanna Béres-Love

Az én menopauzasztorim című könyv szerzője