You are currently viewing Tények, amiket nem tudtál a férfiklimaxról

Tények, amiket nem tudtál a férfiklimaxról

A férfiklimax, vagyis andropauza egy olyan időszak, amikor a tesztoszteron szintje fokozatosan csökken. Bár nincs egyértelmű jele, mint a nőknél a menstruáció megszűnése, a férfiak is tapasztalhatnak fizikai és érzelmi változásokat. A menopauzáról már sokat tudunk, de a férfiklimax tünetei sem elhanyagolhatók, nézzük meg ezeket részletesebben.

A férfiklimax

A menopauzához hasonlóan az andropauza is 40–50 éves kor körül kezdődik. A herék által előállított férfihormon termelődése az ötödik és hatodik évtizedre jelentősen lecsökken, de nem szűnik meg teljesen. Ez a mérséklődés sokkal lassabb és fokozatosabb, mint a nők esetében az ösztrogénszint hirtelen zuhanása, így az andropauzának nincsenek olyan egyértelmű jelei, mint a nők klimaxának. Ráadásul sokkal ritkábban fordul elő, nem minden férfi tapasztalja meg. Aki viszont átéli, többféle tünettel nézhet szembe az andropauza során.

Az andropauza tünetei

A férfiak klimaxával járó legjelentősebb változás a tesztoszteron szintjének csökkenése. Emiatt több problémával is szembenézhetnek a változókorba lépett férfiak:

  • Prosztataproblémák: gyakran előfordulnak prosztataproblémák, mint például a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vagy a prosztatarák.
  • Szexuális változások: hatással lehet a szexuális vágyra, az erekcióra és a teljesítményre, felléphetnek ejakulációs problémák, valamint csökkenthet az orgazmus intenzitása.
  • Csontritkulás: hozzájárulhat a csontritkuláshoz, ami növelheti a törések és csontsérülések kockázatát.
  • Testzsír növekedése és izomtömeg csökkenése: növelheti a testzsír arányát és csökkentheti az izomtömeget. Ezek a változások az anyagcserét is befolyásolhatják, ami testsúlyproblémákhoz és elhízáshoz vezethet.
  • Szív- és érrendszeri problémák: növelheti a szív- és érrendszeri problémák, például a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát.
  • Fáradtság és alvászavarok: az alvászavarok is gyakoriak lehetnek, ami fáradtságot és ingerlékenységet okozhat. Az energiahiány a napi tevékenységekben való részvételt is befolyásolhatja.
  • Kognitív problémák: összefüggésbe hozható például memóriazavarral és koncentrációs nehézségekkel is.
  • Hangulatváltozások: befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmi egyensúlyt, felléphet szorongás vagy depresszió. A változókor számos férfiban az életcél, a karrier és az identitás felülvizsgálatát eredményezheti.

Fontos megjegyezni, hogy az alacsony tesztoszteronszint tünetei egyénenként változhatnak, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a problémákat. Ha valaki az andropauza tüneteivel küzd, és gyanítja, hogy az alacsony tesztoszteronszintje lehet a probléma forrása, érdemes orvoshoz fordulnia a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. Fontos a rendszeres orvosi vizsgálat és a prosztataszűrés, valamint az egészséges életmód fenntartása, lelki oldalról pedig a megfelelő pihenés, a stresszkezelés és az érzelmi támogatás.