You are currently viewing Melyek a menopauza intim tünetei?

Melyek a menopauza intim tünetei?

A menopauza időszakában, amely általában a nők 51-52 éves kora körül következik be, a petefészkek termelése lassan leáll, és a menstruációs ciklus megszűnik. A menopauza intim tünetei változóak lehetnek, és egyénenként eltérő mértékben jelentkezhetnek. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a leggyakoribb intim tüneteket. 

Változókori hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság menopauza idején az egyik leggyakoribb intim tünet. A hormonális változások, különösen a csökkenő ösztrogénszint, hozzájárulhatnak a hüvely szárazságának kialakulásához. A hüvely nyálkahártyája ugyanis vékonyabbá és kevésbé nedvessé válhat, ami kellemetlenséget és fájdalmat okozhat.

A változókori hüvelyszárazság okai

A legfontosabb ok az ösztrogén szint csökkenése. Ezen felül még számos tényező hozzájárulhat a hüvelyszárazság kialakulásához a menopauza idején, úgy mint: 

 • a stressz, 
 • a dohányzás, 
 • bizonyos gyógyszerek (például antihisztaminok vagy antidepresszánsok),
 • valamint bizonyos egészségügyi állapotok vagy kezelések.

A hüvelyszárazság tünetei

A hüvelyszárazság tünetei közé tartozik a szexuális együttlét során tapasztalható kellemetlenség vagy fájdalom, égő érzés, viszketés vagy irritáció a hüvely környékén. Ezek a tünetek jelentősen befolyásolhatják a szexuális együttlétek minőségét és a nők életminőségét.

A változókori hüvelyszárazság kezelése

Szerencsére számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére. 

 1. Az egyik lehetőség a vízbázisú síkosítók használata, amelyek segítenek pótolni a hiányzó nedvességet és csökkentik a súrlódást a szexuális együttlét során. 
 2. Egy másik lehetőség a hüvely hidratálása. Hüvelyi hidratálók rendszeres használata segíthet visszaállítani a hüvely nedvességtartalmát és rugalmasságát hosszabb távon. 
 3. Ha a tünetek súlyosabbak és a fenti módszerek nem elegendőek, orvosoddal vagy nőgyógyászoddal konzultálhatsz hormonterápia lehetőségéről. Létezik egy olyan noninvazív, azaz nem műtéti eljárás, amikor a szakorvos lézeres és saját zsírsejtes regeneráló beavatkozásokat végez. A saját zsírsejtes eljárást LIPOGEMS® nőgyógyászati kezelésnek hívjuk és nálunk dr. Pop Andrea specialitása. 

Fontos tudnivalók a LIPOGEMS® kezelésről: A menopauzát megelőző, illetve annak beállta utáni időszakban a stressz-inkontinencia, a hüvelyszárazság, hüvelyi athrophia, a hüvelyi sav−bázis egyensúly felborulása, a hüvelyfal elvékonyodása, sok nő életében állandó diszkomfort-érzéshez, súlyosabb esetben fájdalmakhoz, ezáltal az intim együttlétek akár teljes feladásához is vezethet. Számos nemzetközi szakmai publikáció és klinikai vizsgálat eredménye szerint a Lipogems®eszközzel végzett zsírátültetés hatékony a felsorolt problémák kezelésében.

A Lipogems® szettel végzett saját sejtes beavatkozással egy újabb természetes és hatékony alternatívát tud ajánlani azon pácienseknek is, akiknél a lézeres műtét nem végezhető el vagy nem hozott megfelelő eredményt. Ezen kívül a lézeres kezelés eredménye is jelentősen javulhat, és a tapasztalatok szerint bizonyos esetekben nincs szükség további fenntartó kezelésekre, ha páciens zsírátültetéses kezeléssel kombinálva kapja.

Libidó csökkenése

Libidó csökkenése változókorban - helloklimax.hu

A menopauza idején a nők gyakran tapasztalhatják a libidó, vagyis a szexuális vágy csökkenését. Ez a panasz főként a hormonális változásoknak tudható be.

A változókori libidócsökkenés okai

A libidó csökkenése menopauza idején több tényezőtől is függhet. A hormonális változások mellett pszichológiai és életmódbeli tényezők is befolyásolhatják. A stressz, a testkép változása, az alvási nehézségek vagy a párkapcsolati problémák mind hozzájárulhatnak a szexuális vágy csökkenéséhez.

A libidócsökkenés kezelése

A libidó csökkenésének kezelése számos módon történhet. 

 1. Fontos az első lépés, hogy nyitott kommunikációra és megértésre épülő párbeszédet alakítsunk ki a partnerünkkel a változókori szexuális változásokról. Ez segíthet a közös megértésben és az intim együttlétekre való együttműködésben.
 2. Ezenkívül életmódbeli változtatások is segíthetnek, például a stressz csökkentése, a testmozgás bevezetése, az egészséges étrend fenntartása és a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés beiktatása a mindennapokba. 
 3. Szakember segítségével lehetőség van pszichológiai támogatásra is, hogy kezeljük az esetleges érzelmi vagy pszichológiai tényezőket, amelyek hatással vannak a szexuális vágyra.
 4. A rendszeresen végzett intim torna a tapasztalatok szerint pozitívan hat a libidóra minden életszakaszban, így a változókorban is.
 5. Ha a libidó csökkenése nagyon zavaró vagy jelentős problémát okoz, érdemes konzultálni orvossal vagy terapeutával. Ők képesek felmérni a helyzetet, és szükség esetén terápiás vagy hormonális kezelést javasolni.

Inkontinencia

A menopauza idején a nők gyakran tapasztalhatnak inkontinencia problémákat, vagyis a vizelet szabályozásának nehézségét. Ez a hormonális- és az életkori változásokkal összefüggő tényezőknek tulajdonítható. Az ösztrogénszint csökkenése a menopauza során hatással lehet a húgyhólyag és a húgycső izmainak és szöveteinek állapotára, ami inkontinenciához vezethet.

A változókori vizelettartási probléma típusai

A változókori inkontinencia különböző formákat ölthet, például:

 • Stresszinkontinencia: Ez akkor fordul elő, amikor a hólyag terhelése növekszik, például köhögés, tüsszentés, nevetés vagy testmozgás során, melynek hatására a vizelet szivároghat. Az ösztrogénszint csökkenése miatt a húgyhólyag és a húgycső izmai gyengülhetnek, ami nehezítheti a vizelet visszatartását.
 • Túlfolyásos inkontinencia: Ez akkor fordul elő, amikor a hólyag nem tud megfelelően kiürülni, és folyamatosan túlfolyik, ami vizeletszivárgáshoz vezethet. Ez általában akkor történik, amikor a hólyag izmai nem működnek megfelelően vagy a húgycső elzáródik.

Az inkontinencia kezelése

A változókori inkontinencia kezelése különböző lehetőségeket foglalhat magába:

 • Életmódbeli változtatások
 • Intim torna
 • Gyógyszeres kezelés
 • Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozások. Nálunk, a helloklimax programban dr. Pop Andrea foglalkozik ezekkel a beavatkozásokkal. 

Fontos azonban, hogy tudd, rajtad is sok múlik! Ne érezd magad kínosan, bátran kísérletezz! Próbálj ki új helyzeteket, vess be különböző intim játékokat és eszközöket a libidód fokozásához. Semmiről nem kell lemondanod a változókorba lépés miatt, csak meg kell tanulnod alkalmazkodni a helyzethez és ha szükséges, vezess be új szokásokat. 

Ez csak néhány a változókori intim tünetek közül. Ezeken kívül természetesen még nagyon sok tünettel találkozhatsz, például az intim gyulladásokkal, húgyúti fertőzésekkel vagy a szeméremtest rendellenességeivel. 

Fontos, hogy konzultálj orvosoddal vagy terapeutáddal, ha intim problémákkal küzdesz a változókorban. Ők segíthetnek a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési lehetőségek megtalálásában. Az intim panaszok kezelése lehetővé teheti, hogy továbbra is aktív és kiegyensúlyozott életet élj a menopauza idején.